Comisia Europeană a aprobat joi o schemă propusă de România, în valoare de 578 de milioane de euro (2,9 miliarde de lei), menită să reducă nivelul taxei pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare de energie. Potrivit Executivului comunitar, această măsură urmărește să sprijine întreprinderile expuse concurenței internaționale și să evite relocarea lor în țări cu politici climatice mai puțin stricte, potrivit Agerpres.
Schema se va desfășura până la 31 decembrie 2031 și oferă reduceri de 75-85% din taxa aplicată, dar nu mai puțin de 0,5 euro/MWh. „Beneficiarii vor trebui fie să pună în aplicare recomandările unui audit energetic, fie să acopere cel puţin 30% din consumul de energie din surse fără emisii de dioxid de carbon, fie să investească cel puţin 50% din ajutor în proiecte care reduc substanţial emisiile de gaze cu efect de seră”, a precizat Comisia.
Noua schemă înlocuiește o variantă similară aprobată în 2014 și este aliniată normelor actuale privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie (OACME). Comisia a considerat măsura „necesară şi adecvată” pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde European și proporțională în raport cu scopul urmărit.
În concluzie, schema sprijină dezvoltarea sectoarelor economice bazate pe un consum intens de energie, fiind esențială pentru competitivitatea acestora în cadrul pieței internaționale.