Rusia suspendă furnizarea datelor climatice din Arctica: Îngrijorări privind impactul asupra cercetării globale

REUTERS

Un oficial NATO a declarat pentru Financial Times că, odată cu invazia Ucrainei, Rusia a încetat să furnizeze comunității internaționale informațiile climatice colectate de bazele sale de cercetare din regiunea Arctică, o zonă cu o importanță strategică deosebită. Experții subliniază că aceste date sunt esențiale pentru ca oamenii de știință să evalueze amploarea și impactul schimbărilor climatice într-una dintre cele mai rapid încălzite regiuni de pe glob și constituie un element crucial pentru factorii de decizie politică.

„Fără aceste informații, modelarea climatică nu va fi la fel de eficientă, iar tocmai aceasta reprezintă baza pentru decidenții politici prin care pot găsi soluții și pot reduce emisiile“, a explicat oficialul NATO.

Rețeaua rusă de stații de teren, care colectează date despre climatul arctic, este parțial inactivă: 21 din cele 95 de baze au fost puse „în repaus”, potrivit Rețelei Internaționale pentru Cercetare și Monitorizare Terestră în Arctica.

Având în vedere pierderile economice pe care Rusia le-ar putea suferi pe măsură ce țările occidentale renunță la combustibilii fosili, NATO și climatologii sugerează că întreruperea datelor ar putea fi parte a unei campanii rusești mai largi de dezinformare, menită să împiedice aceste eforturi.

În același timp, topirea gheții arctice poate deschide noi rute maritime pentru flota Rusiei. Statul rus a investit miliarde de dolari în spargătoare de gheață și nave militare, destinate apărării arsenalului nuclear din Peninsula Kola.

Arctica, numită „frigiderul Pământului,” se încălzește de cel puțin trei ori mai repede decât media globală anuală, iar cercetătorii avertizează că topirea continuă a gheții și eliberarea de dioxid de carbon și metan din permafrostul topit ar putea declanșa „un domino de efecte în urma schimbărilor climatice.”