Conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP în perioada 11-18 octombrie, Partidul Social Democrat (PSD) ocupă primul loc în intenția de vot pentru alegerile parlamentare din 2024, cu 30,2%. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se află pe locul doi, cu 21,4%, urmată de Partidul Național Liberal (PNL) cu 13,2% și Uniunea Salvați România (USR) cu 12,7%.
Cercetarea sociologică arată că Partidul SOS România ar obține 8,1% din voturi, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) 3,7%, iar REPER ar fi preferat de 2,5% dintre votanți. Alte partide, precum Partidul Național Conservator Român (PNCR), Partidul Ecologist Român (PER), Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Forța Dreptei, ar înregistra scoruri mai mici, între 0,6% și 2,3%. Totodată, 1,3% dintre respondenți ar vota un candidat independent, iar 0,5% alt partid.
În ceea ce privește prezența la urne, 68% dintre cei intervievați au declarat că vor participa cu siguranță la vot, în timp ce 10,5% au afirmat că nu vor merge la alegeri. Sondajul estimează o prezență de 59,2% la primul tur al alegerilor prezidențiale, pe baza celor care au o opțiune clară pentru un candidat.
Dintre cei care au exprimat o preferință politică, indiferent dacă vor vota sau nu sigur, 30,2% susțin PSD, 21,4% AUR, 13,2% PNL, 12,7% USR, și 8,1% SOS România. De asemenea, UDMR ar obține 3,7%, REPER 2,5%, PNCR 2,3%, PER 2,1%, PMP 1,4%, iar Forța Dreptei doar 0,6%.
Raportat la cei care au declarat că vor participa sigur la vot (59,2% din totalul eșantionului), PSD ar atrage 31,4% din voturi, AUR 19,7%, PNL 12,7%, iar USR 13%. În acest grup, SOS România ar obține 7,5%, iar UDMR 4,5%.
Pe categorii de orientare politică, sondajul arată că 31,8% dintre respondenți ar opta pentru partide cu un profil radical-populist-suveranist (AUR, SOS România, PNCR), 30,4% pentru partide de dreapta (PNL, USR, REPER, Forța Dreptei, PMP), iar 30,2% pentru PSD, partid de stânga.
Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a subliniat impactul politic al acestor rezultate, menționând că „intenția de vot a românilor pentru alegerile parlamentare ar putea produce un veritabil cutremur politic” având în vedere că partidele cu profil radical-populist-suveranist au un scor cumulat de peste 30%, triplu față de acum patru ani. El a adăugat că o reprezentare hipertrofiată a acestor partide ar putea aduce dificultăți sistemice României, mai ales în contextul în care „voci din acest curent rezonează cu narativele subversive ale Rusiei ostile spațiului euroatlantic de libertate, securitate și dezvoltare.”
Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului Libertatea, pe un eșantion reprezentativ de 1.106 persoane, cu o marjă de eroare de ±2,95%, la un nivel de încredere de 95%.