Stația de dezintegrare moleculară, aproape finalizată la Cluj

Transformarea deșeurilor în energie, tot mai aproape de realitate la Cluj. Stația de dezintegrare moleculară, finalizată în proporție de 80%

Proiectul primei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară a deșeurilor municipale din județul Cluj avansează rapid, lucrările fiind realizate în proporție de aproximativ 80%.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat că primele teste și probe sunt programate pentru a doua jumătate a lunii mai. „Am solicitat o mobilizare exemplară, astfel încât să putem începe procesarea deșeurilor chiar din acest an. Clujenii vor beneficia de o stație revoluționară, care va transforma gunoiul într-o veritabilă sursă de energie”, a declarat acesta.

După finalizarea halei de producție, programată pentru 15 aprilie, vor fi livrate și instalate echipamentele necesare. Stația, complet automatizată, va contribui semnificativ la reducerea cantităților de deșeuri rezultate din reciclare și tratarea mecano-biologică. Energia verde produsă anual ar putea acoperi consumul Consiliului Județean Cluj, al stadionului Cluj Arena și al altor instituții subordonate.

Investiția, în valoare de peste 60 de milioane de lei, este finanțată integral din fondurile proprii ale Consiliului Județean Cluj. Capacitatea instalației va fi de aproximativ 25.000 de tone de deșeuri reziduale pe an.