Departamentul american al Apărării analizează o propunere de retragere parțială a trupelor desfășurate în Europa de Est, potrivit unui material publicat de NBC News. Planul ar putea viza până la 10.000 de soldați desfășurați în România, Polonia și alte state de pe flancul estic al NATO, trimiși acolo de administrația Biden în 2022, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina, conform MediaFax.

„Rușii ar evalua o reducere a forțelor americane ca o slăbire a descurajării și le va crește dorința de a se amesteca în diverse moduri în Europa”, a avertizat Seth Jones, vicepreședinte al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Îngrijorări în Europa: „SUA își abandonează aliații”

Propunerea Pentagonului este văzută cu îngrijorare de oficiali europeni, care se tem că o retragere semnificativă ar putea fi percepută de Rusia drept o oportunitate de a intensifica influența în regiune. Potrivit NBC, planul este analizat în paralel cu eforturile fostului președinte Donald Trump de a negocia o încetare a focului în Ucraina cu sprijinul Moscovei.

„Aceștia au lucrat pentru a urmări retragerea SUA din Europa și de multe ori au făcut acest lucru fără să se coordoneze cu secretarul apărării”, a declarat senatorul Roger Wicker în cadrul unei audieri, criticând „birocrați de nivel mediu” din cadrul Departamentului Apărării.

Prioritățile SUA se mută spre China și frontiera sudică

În discursul său de la Bruxelles din luna februarie, noul secretar al Apărării, Pete Hegseth, a oferit o explicație strategică pentru schimbare:

„Realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei.”

Hegseth a precizat că SUA își vor concentra eforturile pe securizarea frontierei sudice și pe contracararea influenței Chinei.

Elbridge Colby, care urmează să fie confirmat în funcția de principal consilier politic al Pentagonului, susține aceeași direcție: reducerea implicării în Europa și prioritizarea Asiei.

Dezbatere internă profund divizată

În timp ce unii oficiali din administrația americană văd o retragere ca o „realiniere strategică”, alții o consideră o greșeală periculoasă.

„Sunt îngrijorat de aceste opinii profund greșite și periculoase”, a spus senatorul Wicker.

În contextul unei Europe aflate încă în tensiune, o eventuală reducere a prezenței americane ar putea redesena echilibrul de securitate din regiune.