Voucherele de vacanță, în pericol: Reduceri de beneficii și impact major în turismul românesc

Eliminarea lor pentru unele categorii de angajați și taxarea suplimentară ar putea duce la scăderea încasărilor din turism cu până la 50%.

Valoarea voucherelor de vacanță a crescut în 2024 de la 1.450 lei la 1.600 lei pe an, pentru a compensa introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10% aplicată acestor beneficii.

Cu toate acestea, începând cu 2024, angajații din sectorul public cu salarii nete lunare ce depășesc 8.000 de lei nu mai beneficiază de vouchere de vacanță.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) avertizează că eliminarea sau suspendarea voucherelor de vacanță ar putea duce la o scădere cu până la 50% a încasărilor din turismul intern. ANAT estimează că 20% dintre beneficiarii actuali nu își vor mai permite concedii fără aceste vouchere, iar alți 20% ar putea alege destinații externe.

Voucherele de vacanță sunt nominale, netransferabile și pot fi utilizate exclusiv în unitățile HoReCa din România, având o valabilitate de un an de la emitere. Acestea sunt impozitate cu 10% în luna acordării.

În sectorul privat, valoarea voucherelor de vacanță poate ajunge până la șase salarii minime brute pe țară într-un an fiscal, adică 19.800 de lei în prezent.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) avertizează că reducerea accesului la voucherele de vacanță va avea un impact devastator asupra industriei turismului intern. Se estimează o scădere de până la 50% a încasărilor, în condițiile în care voucherele reprezintă un motor esențial pentru dezvoltarea afacerilor locale din HoReCa. Totodată, fără aceste beneficii, aproximativ 20% dintre românii care se bazau pe ele nu își vor mai permite concedii, iar un alt procent semnificativ ar putea migra spre destinații externe, ceea ce va diminua semnificativ veniturile operatorilor autohtoni.