România a ajuns în top 10 producători mondiali de electrocasnice mici

România a ajuns pe locul zece în topul celor mai mari producători de electrocasnice mici din lume după ce valoarea producţiei a urcat de la 60 mil. euro la peste 500 mil. euro în mai puţin de un deceniu, mai exact în perioada 2010-2019, arată datele asociaţiei APPLia – The Home Appliance Europe.

Cifrele pe 2020 şi res­pectiv 2021 nu sunt publice, însă calculele făcute de ZF arată că producţia româ­nească de profil şi-a continuat ascensiunea pe fondul apetitului crescut de astfel de bunuri în vremea pandemiei.

Topul celor mai mari producători de electro­casnice mici din lume este condus de­taşat de China, care realizează bunuri de pro­fil în valoare de 6,7 mld. euro anual, con­form datelor APPLiA din 2019 (cele mai re­cente). Pe poziţiile următoare se află Ger­ma­nia (3,4 mld. euro), Olanda (1,9 mld. euro) şi Franţa (1 mld. euro). Acestea sunt sin­gurele ţări cu producţii de peste 1 mld. euro.

Prezenţa României în topul celor mai mari producători de electrocasnice mici din lume este posibilă datorită dezvoltării pe plan local a unor investiţii de profil, este vor­ba de fabricile De’Longhi şi Philips. Pe piaţa locală mai sunt alte fabrici importante de electro­casnice, însă acestea realizează articole de mari dimensiuni, precum araga­zuri, frigidere, maşini de spălat şi aspira­toa­re.

(sursa: Mediafax)