Cotidianul israelian *Haaretz*, citat de EFE, a dezvăluit că armata israeliană va demara o serie de investigații asupra a cel puțin 16 atacuri comise în nordul devastat al Fâșiei Gaza. Aceste atacuri, desfășurate în perioada 21 octombrie – 2 noiembrie, au dus la moartea a peste 1.000 de palestinieni în mai puțin de o lună. Decizia de a iniția investigațiile are ca scop reducerea riscurilor de reclamații internaționale privind posibile crime de război.
Verificările vor fi realizate de Mecanismul Statului Major pentru evaluarea faptelor, cunoscut drept Mecanismul FFA. Acesta va analiza dacă atacurile armatei au fost disproporționate sau dacă au încălcat normele dreptului internațional umanitar, care reglementează comportamentul în timpul conflictelor armate. *Haaretz* menționează că, după evaluările acestui mecanism, „recomandările vor fi transmise Parchetului General Militar, care va decide dacă va deschide sau nu o anchetă penală”.
Cu toate acestea, unele organizații neguvernamentale și-au exprimat scepticismul, subliniind că „investigațiile anterioare s-au prelungit de-a lungul timpului, fără să conducă la anchete penale, acoperind *acte ilegale*”.
Zone și cazuri investigate
Potrivit *Haaretz*, atacurile supuse investigației includ șase incidente la Jabalia, șase la Beit Lahia, două la Al Shati, unul la Beit Hanoun și unul în orașul Gaza. Atacurile în cauză au dus la moartea a cel puțin 285 de palestinieni, dintre care mulți copii. Unul dintre cele mai tragice incidente a avut loc pe 29 octombrie la Beit Lahia, unde un bombardament israelian asupra unei clădiri de locuit cu cinci etaje a ucis cel puțin 93 de persoane și a rănit zeci de altele, inclusiv femei și copii. Potrivit armatei israeliene, Hamas folosea acoperișul clădirii ca punct de observație.
Intensificarea atacurilor și criza umanitară
De la începutul lunii octombrie, Israelul a intensificat raidurile aeriene și operațiunile de infanterie în nordul Fâșiei Gaza, argumentând că milițiile Hamas s-au regrupat în acea zonă după mai bine de un an de război. Din cauza bombardamentelor continue și a prezenței militare masive, ajutorul umanitar către localități precum Beit Lahia, Beit Hanoun și Jabalia a fost aproape complet blocat, fapt care pune zeci de mii de locuitori în pericol de foamete. Organizații locale și agenții ale ONU au denunțat situația gravă, atrăgând atenția asupra pericolelor cu care se confruntă civilii din Fâșia Gaza.