Chestorul Rus Mihai și alți patru polițiști de la IPJ Cluj, trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a cinci ofițeri și agenți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, în frunte cu șeful instituției, Rus Mihai.

Aceștia sunt acuzați de săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv abuz în serviciu, fals în declarații și omisiunea sesizării, faptele fiind legate de încercarea de a ascunde o abatere rutieră comisă de chestor.

Cine sunt cei trimiși în judecată

Printre inculpați se numără:

  • Rus Mihai, chestor de poliție și șef al IPJ Cluj, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și fals în declarații.
  • Neag Ciprian, comisar-șef și adjunct al șefului IPJ Cluj, pentru omisiunea sesizării.
  • Rotar Aurelian Mircea, șeful Serviciului Rutier Cluj, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în declarații și omisiunea sesizării.
  • Pașca Ioan-Raul, agent principal, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.
  • Mureșan Cătălin-Claudiu, agent principal, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Faptele reținute de procurori

Potrivit rechizitoriului DNA, la data de 29 aprilie 2024, chestorul Rus Mihai a fost surprins de un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier Cluj conducând cu 110 km/h pe un sector de drum din municipiul Cluj-Napoca unde limita legală era de 50 km/h. În mod normal, această abatere atrăgea aplicarea unei sancțiuni contravenționale și suspendarea permisului de conducere.

Pentru a evita răspunderea, Rus Mihai, împreună cu ceilalți polițiști implicați, a conceput un plan prin care să eludeze aplicarea sancțiunii. În cadrul acestui plan:

  • Chestorul a declarat ulterior că o altă persoană se afla la volan în momentul respectiv.
  • Agentul constatator, Pașca Ioan-Raul, a amânat aplicarea sancțiunii până la prescrierea faptei.
  • Adjunctul șefului IPJ Cluj, Neag Ciprian, care a luat la cunoștință despre incident, nu a raportat situația organelor competente.
  • Șeful Serviciului Rutier, Rotar Aurelian Mircea, a facilitat acoperirea faptelor prin coordonarea întregii acțiuni.

Mai mult, Rus Mihai ar fi intervenit pentru a împiedica declanșarea unei cercetări disciplinare împotriva agentului Pașca Ioan-Raul, care a sprijinit planul de evitare a sancțiunilor.

Dosarul a fost înaintat Curții de Apel Cluj pentru soluționare. Procurorii DNA susțin că aceste fapte reprezintă o încălcare gravă a legii și a deontologiei profesionale, subliniind rolul pe care fiecare inculpat l-a avut în derularea evenimentelor.

Până la acest moment, reprezentanții IPJ Cluj nu au oferit un punct de vedere oficial privind trimiterea în judecată a celor cinci polițiști, inclusiv a șefului instituției. Este de așteptat ca procesul să atragă o atenție semnificativă, dat fiind că vizează un ofițer de rang înalt și practici care ridică semne de întrebare asupra integrității instituției.

Cazul chestorului Rus Mihai și al subordonaților săi scoate în evidență presiunile și provocările din cadrul structurilor polițienești în materie de integritate și respectarea legii.

Următoarele etape ale procesului vor clarifica dacă acuzațiile DNA se confirmă și care vor fi consecințele pentru cei implicați.