Eliminată din Conference League, iar de curând din Cupa României, lui CFR Cluj i-a mai rămas un singur obiectiv, acela de a încerca să câștige al șaselea titlu de campioană consecutiv.
Nu e nici simplu pentru elevii lui Dan Petrescu, având în vedere că au câștigat un singur meci din primele cinci pe care le-au disputat în play-off, dar nici imposibil, deoarece feroviarii mai au tot atâtea partide de disputat, una chiar acasă, cu actualul lider Farul Constanța, care se află la 4 puncte distanță de ardeleni.
E drept, o echipă care pierde mulți jucători pe parcursul unui sezon, după cum a remarcat și Petrescu, are mai puține soluții în alcătuirea unui prim 11, mai ales dacă apar accidentări sau suspendări, plus că, pe parcursul unui joc, fotbaliștii care vin de pe banca de rezerve pot schimba în bine soarta partidei. Dar pentru o bancă de rezerve de unde un antrenor să aibă pe cine alege, este nevoie de un lot numeros.
Și totuși, să ne amintim că aceeași echipă, cu aproape aceiași jucători care se află și acum, s-a calificat în grupele Conference League după ce a reușit să depășească la nivel emoțional dubla cu Pyunik Erevan. Au urmat 6 meciuri, în care CFR nu a primit decât un gol. În plus, în faza grupelor, clujenii au terminat cu poarta intactă cele două confruntări cu favorita la locul 1, Slavia Praga, ba chiar le-au câștigat. În primăvara europeană, au primit doar un gol de la Lazio și au ratat ocazii pe bandă rulantă în returul de la Cluj. Și mai interesant este că Sepsi, în semifinalele Cupei, a reușit ce nu a izbutit Lazio cu jucătorii ei de milioane, să-i dea 3 goluri într-o singură partidă. Tot CFR a remizat în play-off de 3 ori după ce s-a aflat la conducere. De aici, ajungem la concluzia că marea problemă a campionilor din ultimii 5 ani este atitudinea. După cum spunea și Ancelotti, în cartea Leadership tăcut, un adevărat manual pentru antrenorii de rang mic sau mai înalt, deranjante nu sunt înfrângerile, ci mai degrabă atitudinea din teren, felul în care sunt gestionate anumite momente, căci în momentul când există o atitudine corespunzătoare, atunci rezultatele vor fi de cele mai multe ori bune, poate chiar excepționale.
Poate că de la această idee ar trebui să pornească jucătorii lui Petrescu, poate chiar și experimentatul tehnician, în ceea ce se numește returul play-off-ului. Să-și amintească faptul că au mai avut parte de vremuri tulburi, dar le-au depășit. Să-și amintească în mod special ce plusuri aveau atunci la nivel mental și să-și dorească să aibă aceeași stare de spirit și acum. Demult, marele comentator Cristian Țopescu a avut o vorbă înțeleaptă: „Ai reușit, continuă, n-ai reușit, continuă”. Adică rezultatul, fie că e pozitiv sau nu, nu trebuie să ducă la comoditate sau să aibă ca efect deznădejdea, ci să fie un imbold pentru progres.
Poate că este cazul ca jucătorii lui Petrescu să înțeleagă faptul că performanțele nu se realizează decât cu mari sacrificii, iar publicul, de multe ori, își amintește mai ușor ratarea unui obiectiv decât îndeplinirea lui.
În continuare, vă vom prezenta 10 lecții din fotbalul românesc sau cel internațional de unde CFR Cluj, în frunte cu Dan Petrescu, chiar și cu membrii din conducere, s-ar putea inspira. Cândva, președintele american John F. Kennedy spunea că faptele de eroism din trecut chiar inspiră, dar ele trebuie completate și de curajul propriu.
10 LECȚII PENTRU CFR CLUJ ȘI DAN PETRESCU
● În sezonul 2016/2017, ACS Poli Timișoara a început campionatul cu o penalizare de 14 puncte, din cauza problemelor financiare. Cu toate acestea, regretatul Ionuț Popa a reușit să-și îmbărbăteze jucătorii, în ciuda restanțelor salariale pe care le aveau. A făcut chiar el sacrificii, venind deseori de acasă, de la Arad, spre Timișoara, cu mașina pe banii acestuia. Și, până la urmă, a reușit să salveze echipa de la retrogradare. Tot bănățenii au ajuns până în semifinalele Cupei României și până în finala Cupei Ligii.
● În sezonul 2017/2018, Cristian Pustai a realizat o minune la Mediaș. Gaz Metan a avuto perioadă de 6 luni în care nu a învins pe nimeni în Liga 1. Dar, până la urmă, a avut un play-out strălucit și a rămas în prima divizie fără să joace barajul, spre deosebire de Timișoara lui Ionuț Popa, care a trebuit să dispute o dublă cu UTA.
● În sezonul 2008/2009, Cristiano Bergodi a fost „Salvatore della patria” la Poli Iași. A câștigat 6 meciuri în returul campionatului, dintre care două în fața unor echipe cu pretenții la titlu, respectiv cupe europene, 1-0 cu Dinamo și 1-0 cu FC U Craiova. Astfel, gruparea din Copou a evitat la limită drumul spre B.
● În ediția 2010/2011, Cosmin Olăroiu a revenit la FCSB (pe atunci Steaua) și a remontat echipa în ultimele etape, terminând campionatul pe locul 5 și câștigând Cupa României (prima pentru roș-albaștri după 11 ani). În sezonul următor, deși Olăroiu nu s-a mai aflat acolo, echipa din capitală a ajuns în primăvara Europa League. Iată, așadar, cât de mult a contat pe termen lung schimbarea de atitudine care s-a produs cu Olăroiu pe bancă.
● În stagiunea 2012/2013, FCSB a eliminat-o pe Ajax în 16-imile Europa League, și asta după 0-2 la Amsterdam. Iasmin Latovlevici, fundaș care a ieșit campion și alături de CFR Cluj, a deschis scorul în retur, iar Vlad Chiricheș a majorat avantajul. În cele din urmă, FCSB s-a impus la loviturile de departajare și a mers în optimi.
● În campionatul 2020/2021, Dinamo, deși era măcinată de problemele financiare, a obținut 5 victorii în ultimele 6 etape din play-out, cu Dușan Uhrin jr. antrenor, și a rămas în Liga 1 fără să joace barajul.
● În 2005, AC Milan a pierdut finala Ligii Campionilor cu Liverpool la penalty-uri, și asta după 3-3 în timpul regulamentar. Milan i-a condus cu 3-0 pe cormorani. A fost un moment când felul în care a reacționat conducerea lui Milan a contat. După cum a amintit chiar Ancelotti în cartea despre care vorbeam mai sus, finanțatorul Silvio Berlusconi și președintele Adriano Galliani i-au transmis că vor fi alături de el. Drept răsplată, peste 2 ani, Milan a câștigat Liga Campionilor, luându-și revanșa în fața lui Liverpool.
● În ediția 2014/2015 din Bundesliga, Borussia Dortmund a ajuns la un moment dat pe ultimul loc, sub comanda lui Jurgen Klopp. Cu toate acestea, Klopp nu a aruncat prosopul. A terminat sezonul pe locul 7, loc de Europa League, iar câteva luni mai târziu a ajuns la Liverpool, unde se află și în prezent.
● În 2019, Liverpool a pierdut cu 3-0 pe Camp Nou, dar a câștigat cu 4-0 meciul decisiv de pe Anfield în fața lui FC Barcelona. Și s-a calificat în finala Ligii Campionilor, unde a trecut de Tottenham. Din 2005, când s-a luptat cu Milanul lui Ancelotti, nu mai pusese mâna pe grandiosul trofeu.
● Doi ani mai târziu, Liverpool a avut 6 sau 7 meciuri consecutive fără victorie în Premier League. Și totuși, conducerea i-a dat credit lui Klopp. Neamțul a redresat echipa. A prins un loc de Champions League, iar în sezonul următor a ajuns în finala competiției, plus că, în Premier League a obținut locul 2, luptându-se până în ultima etapă cu redutabila echipă a lui Guardiola, Manchester City.
Ca și bonus, vom reda o strofă din poezia Invictus, scrisă de William Ernest Henley, care l-a încurajat pe Cristian Pustai în sezonul 2017/2018, și nu doar pe el, ci și pe fostul președinte sud-african Nelson Mandela, în anii când a stat închis pe Insula Robben.
„Nu mai contează cât de aspru-i drumul / Ce liste cu pedepse vin mereu / Eu, azi, al sorții mele sunt stăpânul / Sunt căpitanul sufletului meu”.
Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live, la canalul de youtube Cluj Live Sport și la canalul de rumble Cluj Live Sport pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.