marți, decembrie 10, 2024
CFR 1907 ClujEDITORIAL | Exemplul dat de ”un italiano vero”

EDITORIAL | Exemplul dat de ”un italiano vero”

Autor:

Data:

Autor

Data

Categorie

În urmă cu peste un deceniu, la CFR Cluj a început era fotbaliștilor italieni, prin împrumutarea tripletei Felice Piccolo – Davide Bottone – Roberto De Zerbi. Toți trei au sosit în Gruia la cererea unui alt italian, și anume Andrea Mandorlini, care ocupa de câteva luni funcția de antrenor al echipei ardelene. Cândva un jucător renumit al clubului Inter Milano, unde a câștigat un campionat în Serie A, o Supercupă națională și o Cupă UEFA, Mandorlini a venit din Peninsula în formă de Cizmă cu propria lui filosofie, aceea că orice dezavantaj se poate transforma într-un avantaj. Iar de la enunțarea teoriei până la punerea ei în practică nu a fost o cale prea lungă. În primăvara anului 2010, CFR Cluj, mai întâi în campionat, apoi în semifinalele Cupei României, reușea să o trezească la realitate pe Dinamo remizând după ce alb-roșii au avut 2-0 pe tabelă în Gruia, să o egaleze pe Dinamo în prima confruntare pentru finala Cupei, de această dată după ce feroviarii au fost conduși cu 1-0, și tot CFR o scotea pe Dinamo din Cupă după ce a marcat prima, a fost egalată, iar în final a punctat pentru a doua oară pentru a-și putea continua drumul spre câștigarea celui de-al treilea trofeu consecutiv.

Nu doar cu Dinamo s-au obținut rezultate cu atâta trudă. Pe Unirea Alba Iulia, trupa din Gruia a învins-o cu 3-2, iar pe FC Universitatea Craiova tot cu 3-2, numai că în ultima situație CFR a trebuit să revină de la 0-2. Ne mai putem aminti și de un 4-2 cu Ceahlăul în ultima etapă, când CFR era deja campioană pentru a doua oară în istorie. Numai că și acasă la Ceahlăul a fost nevoie de mult efort pentru câștigarea unor puncte care mai contau doar pentru moral. Ceahlăul a condus o dată, a fost egalată, Ceahlăul a condus încă o dată, și iar a fost egalată. Iar restul poveștii o știm deja. Ne mai putem aminti de Supercupa României, când Unirea Urziceni, cândva campioană în Liga 1 și deținătoarea unui record de 8 puncte adunate în grupele Ligii Campionilor, o egala pe CFR și apoi prelua conducerea în Gruia, dar CFR va ajunge chiar ea în situația de a egala, de a trimite meciul la lovituri de departajare și de a ieși învingătoare acolo. Doar un antrenor iscusit și niște jucători receptivi la cerințele sale pot gestiona atât de bine jocuri unde avantajul se poate transforma într-un dezavantaj, iar dezavantajul într-un avantaj. Și cred că ar fi momentul să ajungem la Roberto De Zerbi, ”un italiano vero” la propriu, așa cum se autointitula celebrul cântăreț Toto Cutugno în piesa L’italiano.

DACĂ MANDORLINI GĂSEA SOLUȚII ÎN SITUAȚII COMPLICATE, DE ZERBI NU PUTEA FI ALTFEL

Dacă Mandorlini a fost omul potrivit, la locul potrivit și în momentul potrivit pentru banca tehnică a CFR-ului pe durata celor 10 luni petrecute acolo, De Zerbi a avut un impact asemănător, dar în calitate de jucător. Dacă ne gândim că a fost folosit în doar 30 de meciuri în doi ani și jumătate petrecuți la Cluj, și numai în opt meciuri a fost integralist, prima concluzie la care am putea ajunge este că De Zerbi nu avea un rol atât de important. Însă, explicația este alta. Vorbind de prima generație de succes a CFR-ului, este clar că un loc de titular nu putea fi obținut atât de ușor. Și totuși, prin exemplul lui De Zerbi vom vedea că marile performanțe ale feroviarilor de la sfârșitul anilor 2000 și începutul deceniului trecut reprezintă nu doar meritul fotbaliștilor de bază, ci și al rezervelor, al jucătorilor utilizați rar spre foarte rar, cum a fost și cazul lui De Zerbi.

Ce îl poate motiva pe un fotbalist să dea tot ce are mai bun chiar și în situația în care nu joacă atât cât și-ar dori? Vorbeam într-o ediție trecută despre Ovidiu Hoban, care la rândul său a reușit să-și facă simțită prezența în teren deși nu mai este utilizat atât de des precum în alți ani. Răspunsul este simplu. Oricât de puțin ai juca, fie și deloc, nu se știe niciodată când antrenorul ajunge la concluzia că trebuie să-ți acorde o șansă, iar o astfel de șansă nu trebuie pierdută, ci exploatată, deoarece lăsarea unei impresii plăcute îți poate aduce încă o șansă, și încă una, iar pe termen lung ți s-ar putea deschide multe uși. Și exact așa a făcut Roberto De Zerbi. Când CFR i-a cerut sprijinul, De Zerbi și-a răsplătit echipa pe măsura încrederii primite. În 2010, când se desfășura etapa a 29-a din campionatul României, CFR Cluj era condusă cu 2-0 de FC Universitatea Craiova în deplasare. Un astfel de rezultat o putea scoate din lupta pentru titlu. Dar a venit momentul lui De Zerbi, care se afla abia la a doua sa apariție în Liga 1. Mandorlini l-a introdus pe teren în minutul 62. Trei minute au trecut din acel moment, iar De Zerbi i-a pasat decisiv lui Lacina Traore la înscrierea golului care relansa partida. CFR a prins curaj. Bud a restabilit egalitatea, iar Cadu va stabili scorul final de la punctul cu var. De Zerbi a avut o contribuție mică în acea partidă, dar pe cât de mică a fost, pe atât de decisivă s-a dovedit. CFR a câștigat campionatul la o diferență de doar trei puncte față de a doua clasată Unirea Urziceni. Cât de puțin le-a lipsit, deci, ialomițenilor ca să mai cucerească o dată titlul în Liga 1.

NU CONTEAZĂ CÂT JOCI, CI CUM JOCI

Sezonul următor nu a fost la fel de reușit pentru clujeni pe plan intern, CFR terminând campionatul pe locul 10. Și totuși, De Zerbi și-a făcut din nou treaba atunci când a fost chemat la datorie. A fost unul dintre jucătorii care voiau să demonstreze că valoarea echipei unde se află este cu totul alta. Că performanțele realizate în primul sezon îi obligă pe toți să lupte pentru atingerea unor noi performanțe. Până să ridice un nou trofeu de campion, De Zerbi a marcat de cinci ori în cele 8 apariții ale sale din ediția 2010-2011 a Ligii 1, dintre care un gol din lovitură liberă într-un 4-0 cu FC Brașov, o dublă într-un 3-0 cu Unirea Urziceni sau golul de 1-0 într-un meci terminat la egalitate cu Gaz Metan, scor 1-1. Același De Zerbi a dat două pase de gol în campionatul respectiv, într-o victorie cu Dinamo pe teren propriu, scor 1-0, apoi într-o victorie cu Gloria Bistrița, scor 3-0. Același De Zerbi a oferit o pasă decisivă în meciul pierdut de CFR pe terenul lui Bayern Munchen în Liga Campionilor, scor 2-3.

În sezonul 2011-2012, ultimul pentru De Zerbi la Cluj, italianul a marcat mai puține goluri, dar a prins mai multe partide în campionat. O dovadă că profesionalismul de care a dat dovadă chiar și din postura de rezervă i-a atras mai mult respect. În etapa a cincea, CFR era condusă cu 1-0 în Gruia de Sportul Studențesc. Însă, până la pauză a egalat prin Sougou. La cabine, antrenorul de atunci al feroviarilor, portughezul Jorge Costa, a hotărât că e momentul să-i acorde o șansă și lui De Zerbi. Iar italianul nu a stat pe gânduri. La cinci minute după startul reprizei secunde, De Zerbi a fost coautor la golul de 2-1, marcat de Gabriel Mureșan. În minutul 69, a venit rândul lui De Zerbi să înscrie, pentru 4-1. Spectacolul nu s-a terminat, pentru că De Zerbi a mai avut un cuvânt de spus în prelungiri, când i-a oferit lui Kapetanos mingea pentru marcarea golului de 6-1. Amintim pe această cale că Pantelis Kapetanos era într-o perioadă dificilă, neavând niciun gol marcat în Gruia până la meciul cu Sportul, iar viitorul său era pus serios sub semnul întrebării. Dar, ușor-ușor, grecul și-a regăsit apetitul pentru gol, dovadă că la finalul campionatului a ocupat locul 4 în topul marcatorilor, cu 12 reușite, tot el fiind și golgheterul lui CFR Cluj în campionat. Cât de mult a contat pentru Kapetanos micul ajutor primit de la De Zerbi la partida cu Sportul. Dar să revenim la italian, care, în runda a noua, a fost chemat din nou să sprijine CFR-ul într-un moment greu. Echipa era condusă cu 1-0 de nou promovata Petrolul. De Zerbi a intrat în minutul 56, iar trei minute mai târziu a înscris golul care i-a adus un punct CFR-ului. Tot atâtea minute i-au trebuit lui De Zerbi ca să-i paseze decisiv lui Traore în acel meci cu FC Universitatea Craiova de care am amintit mai sus.

PROFESIONIST PÂNĂ LA CAPĂT

Pe 20 mai 2012, în ultima etapă din campionat, De Zerbi îmbrăca pentru ultima oară tricoul vișiniu. Îl înlocuia, ce coincidență, pe Kapetanos în minutul 78. Din minutul 43, CFR era condusă cu 1-0 de FCSB, pe atunci sub numele de Steaua. Viitoarea campioană nu reușea nicicum să egaleze. Ce nu știau roș-albaștrii era că De Zerbi mai are un cuvânt de spus, fie și în minutul 90, fie și în meciul ce avea să fie chiar ultimul pentru el la Cluj. Fiind ”un italiano vero”, nu putea marca decât într-un stil original, adică direct din corner.

Un singur punct a făcut diferența la finalul campionatului între ocupanta locului 1, CFR, respectiv ocupanta locului secund, FC Vaslui. Încă o dată, s-a văzut că rolul unui jucător cu statut de rezervă poate fi la fel de important precum cel al unui fotbalist de bază. Lecția pe care ne-o predă De Zerbi este următoarea. Înainte de a judeca un fotbalist folosit mai puțin, haideți să punem în balanță impactul pe care l-a avut el în puținele momente în care a fost folosit la o anumită echipă.

DACĂ AI CĂZUT LA ÎNCEPUT, NU ÎNSEAMNĂ CĂ AȘA ȚI SE VA ÎNTÂMPLA MEREU

Editorialul de față nu se poate încheia fără o analiză a antrenorului Roberto De Zerbi. Fostul mijlocaș din Gruia s-a lăsat de fotbal în 2013, deci la doar un an de când a părăsit Ardealul. În primii ani ai noii cariere, dezamăgirile nu au lipsit. În 2016, Palermo a renunțat la serviciile lui De Zerbi după doar trei luni, în care sicilienii au câștigat un singur meci, au bifat două remize și au suferit 10 înfrângeri. Apoi, De Zerbi a retrogradat cu Benevento în Serie B de pe ultima poziție din campionatul italian, asta la finalul sezonului 2017-2018. Și de această dată se putea ajunge ușor la concluzia că De Zerbi nu are vocație pentru meseria de antrenor. Dar, asemeni episoadelor de care am amintit mai sus, De Zerbi a avut din nou un cuvânt de spus.

La începutul sezonului 2018-2019, Sassuolo i-a oferit un contract. Și, în următorii trei ani, s-a văzut o creștere continuă a rezultatelor echipei. Mai întâi, Sassuolo s-a clasat pe locul 11, cu 43 de puncte, bilanțul fiind de 9 victorii, 16 remize și 13 înfrângeri, iar golaverajul 53-60. A urmat un campionat încheiat pe locul 8, cu 51 de puncte, după un record de 14 victorii (mai multe decât în ediția precedentă), 9 egaluri și 15 înfrângeri. În plus, Sassuolo a fost mult mai eficientă în atac, cu 69 de goluri marcate, dar cu o apărare ușor slăbită, Sassuolo primind cu trei goluri mai mult față de ultimul campionat. Tot Sassuolo s-a aflat la 11 puncte de a șaptea clasată Napoli. În stagiunea 2020-2021, ultima petrecută de De Zerbi la Sassuolo, clubul a încheiat întrecerea tot pe locul 8, dar cu mai multe victorii și mai puține înfrângeri decât în ultimele două ediții de campionat, deci 17 succese, 11 remize și 10 eșecuri. Golaverajul a fost de 64-56. Sassuolo s-a aflat la egalitate de puncte cu a șaptea clasată AS Roma, clubul din Cetatea Eternă fiind avantajul de faptul că marcase cu 4 goluri mai mult decât formația lui De Zerbi în Serie A. Nu în ultimul rând, trupa pregătită de fostul CFR-ist s-a aflat la doar 6 puncte de a șasea clasată Lazio, care s-a calificat direct în grupele Europa League.

DE ZERBI, UN CAMPION NEÎNCORONAT

Vestea că fotbalul italian are un nou antrenor cu potențial a depășit granițele Italiei. Așa că Șahtior Donețk, cândva câștigătoarea Cupei UEFA sub comanda lui Mircea Lucescu, s-a hotărât să meargă pe mâna lui De Zerbi începând cu data de 25 mai 2021. Și experiența a fost mai mult decât reușită. Dacă nu ar fi venit războiul dintre Ucraina și Rusia, De Zerbi ar fi avut în mod oficial primul său trofeu de campion ca antrenor. Din păcate, în ediția 2021-2022 nu s-a acordat acest trofeu. Totuși, în cele 18 etape care s-au desfășurat în Ucraina până la izbucnirea nefericitului conflict, Șahtiorul lui De Zerbi a câștigat 15 meciuri (record în campionat), a obținut două remize și a pierdut un singur joc, fiind pe locul 1 până la încheierea prematură a competiției, cu un avans de două puncte față de a doua clasată Dinamo Kiev, pregătită de Mircea Lucescu. Merită să mai amintim că Șahtior avea, la vremea respectivă, cel mai bun atac din campionat, cu 49 de goluri, și a doua cea mai bună apărare (după Dinamo Kiev, care a primit cu un gol mai puțin), încasând 10 goluri.

LE-A PREDAT O LECȚIE DE FOTBAL LUI CHELSEA ȘI ARSENAL

De Zerbi a plecat în vara anului 2022 de la Șahtior, bifând a doua sa experiență consecutivă la o echipă unde vine la început de sezon și pleacă la sfârșit de sezon. Facem totuși precizarea că la Sassuolo a stat trei sezoane, aceea fiind și echipa unde a activat De Zerbi cel mai mult. Din luna septembrie, De Zerbi antrenează în campionatul la care orice tehnician visează, și anume Premier League. În prezent ocupă locul 7 cu Brighton, unde a reușit câteva rezultate interesante, și aici amintim de un 4-1 cu Chelsea și un 3-2 cu Wolverhampton după ce adversarul a preluat la un moment dat conducerea deși scorul inițial era 1-0 pentru Brighton, plus un 3-1 cu Arsenal (liderul la zi din campionatul englez) în Cupa Ligii Angliei.

Pe 6 iunie 2022, De Zerbi a împlinit 43 de ani. Încă se regăsește pe lista tehnicienilor tineri, dornici să se afirme (bazându-se și pe niște rezultate deosebite în spate, cum e cazul lui De Zerbi) și care nu se tem să încerce experiențe în campionate diferite. Ar putea fi cândva o soluție și pentru fotbalul românesc. Dar, poate spera fotbalul românesc la antrenori ca el? Are argumente pentru a-l putea atrage aici? Îl va lua în calcul CFR Cluj în viitorul îndepărtat, când poate își va dori un alt tip de antrenor cu care să iasă în evidență așa cum reușește în prezent cu Dan Petrescu? Pentru că jucători străini au tot trecut prin Liga 1, unii au și reușit să performeze, dar antrenorii străini care să obțină rezultate în Liga 1 după ce au jucat aici încă întârzie să apară. Nu putem ghici cum se va descurca De Zerbi în continuare, dar ce a realizat până acum ca și tehnician este lăudabil. Nu extraordinar, pentru că ar fi mult spus, dacă ne gândim la antrenorii de top cu care se poate lăuda în prezent fotbalul european. Însă, Roberto De Zerbi are propriul său drum. Până acum a demonstrat că vrea să progreseze puțin câte puțin. Și o face. Ambiția de care a dat dovadă în cei doi ani și jumătate pe care i-a petrecut în România îl definește și în prezent.

”Îl iubim pe acest om”, a fost mesajul scris de Brighton după ce De Zerbi a eliminat-o pe Arsenal din Cupa Ligii Angliei / Foto: pagina de facebook a clubului Brighton

Foto sus: De Zerbi conduce un antrenament al echipei Brighton / sursă: pagina de facebook a clubului Brighton & Hove Albion FC

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.