Câștigarea a cinci titluri consecutive în Liga 1 era un scenariu inimaginabil pentru CFR Cluj în urmă cu 7 ani. Cum viața este plină de suișuri și coborâșuri, la fel este și existența unei echipe de fotbal. O regulă de la care nu a făcut excepție nici formația ardeleană. Spunem acest lucru deoarece, la finalul sezonului 2015-2016, gruparea feroviară a terminat pe locul 10 primul campionat desfășurat în sistemul cu play-off și play-out.
De când a intrat în rândul campioanelor naționale, în 2008, CFR s-a mai clasat o singură dată pe poziția respectivă, la finalul ediției 2010-2011 a primei ligi. E drept, a mai avut un loc 9 în stagiunea 2012-2013, dar apoi, pentru vișinii au urmat doi ani de creștere în valoare în era care a succedat marile performanțe de pe plan intern și din grupele Ligii Campionilor. În 2014, CFR Cluj a ocupat locul 5, iar în anul următor a urcat până pe 3. Campionatul terminat pe 3 nu a fost lipsit de emoții pentru clubul care o învingea, în 2012, pe Manchester United acasă la ea. CFR a avut, la un moment dat, o penalizare de 24 de puncte, din cauza problemelor financiare, penalizare care a coborât-o până pe ultima poziție. Din fericire pentru tripla câștigătoare a titlului în Liga 1, punctele au fost recuperate în urma unui recurs la TAS. Partea mai puțin bună a fost că trupa din Gruia nu putea juca în cupele europene în sezonul următor. Locul din clasament îi oferea acest drept, numai că formația clujeană era în insolvență, deci nu putea primi licența UEFA, fără de care niciun club de fotbal nu este primit în competițiile continentale.
Având acest impediment, CFR a fost nevoită să se concentreze doar pe întrecerile interne. Și chiar dacă, la nivel financiar, dar și moral, absența din Europa era un mare minus, CFR a reușit să producă unele surprize în campionatul 2015-2016, despre care am vorbit la începutul materialului de față. Cea mai mare rămâne, de departe, victoria cu FCSB (pe atunci încă sub numele de Steaua), din seara de 1 noiembrie 2015. Era prima victorie a feroviarilor în fața roș-albaștrilor după un deceniu. Mai mult decât atât, era o victorie împotriva campioanei României de atunci, a câștigătoarei Cupei României și a Cupei Ligii 1. Era o victorie împotriva camoioanei României din ultimii trei ani. Toate aceste detalii au dat o greutate indiscutabilă rezultatului înregistrat în acea seară de clujeni. Mai putem adăuga faptul că, prin acel rezultat, CFR demonstrase că valoarea jucătorilor rămâne la un nivel înalt chiar și în perioadele mai dificile din existența unui club. Ce lipsea era constanța în rezultate, dar despre acest aspect vom discuta mai târziu. Să revenim la derby.
Până la întâlnirea cu FCSB, CFR câștigase doar un meci în Liga 1 din ultimele cinci, 2-1 acasă la ACS Poli Timișoara în runda precedentă. De partea cealaltă, formația pregătită pe atunci de Mirel Rădoi bifase trei victorii în ultimele cinci etape, 2-1 cu CSMS Iași în deplasare, 3-1 cu nou promovata FC Voluntari acasă și 3-1 cu Chiajna acasă. Dar, în seara de 1 noiembrie 2015, statisticile favorabile echipei oaspete nu au contat. În minutul 17, după o acțiune ofensivă construită din pase rapide, Cornel Râpă a tras din careu, însă pe lângă poarta lui Traian Marc. Vorbeam mai sus despre capacitatea de a fi la un nivel înalt chiar și în momentele mai grele. Iată un astfel de moment. În minutul 32, elevii lui Rădoi au primit o lecție de fotbal. Camora i-a pasat lui Nouvier, francezul a trimis mingea spre Cristian Lopez, care i-a oferit-o apoi lui Nascimento, aflat în spate. A urmat o pasă lungă spre Petrucci, italianul care a poposit pentru o scurtă perioadă în curtea lui Manchester United, când Sir Alex Ferguson încă era antrenorul diavolilor. Petrucci, tot cu o pasă lungă, l-a lansat pe Tiago Lopes, care, cu o centrare în careul roș-albaștrilor, l-a pus pe Vitor Bruno în situația de a îndeplini doar o formalitate. Fundașul stânga portughez se afla la primul gol în Liga 1, și ce gol.
CFR își putea dubla avantajul. În minutul 42, Nouvier a trecut de Râpă, a trimis spre Petrucci, care a driblat un adversar, a șutat, dar balonul s-a dus puțin pe lângă poarta FCSB-ului. Două minute mai târziu, fostul component al echipei din Gruia, Muniru, a creat o șansă bună pentru Adi Popa. Spre dezamăgirea lui Rădoi, Popa, care se afla în careu, a trimis mingea direct în brațele lui Marc. După revenirea de la cabine, Vitor Bruno a încercat, fără succes, să realizeze dubla cu o execuție de la distanță. Peste 11 minute, adică în minutul 80, Tiago Lopes a avut o nouă centrare izbăvitoare. Drept dovadă, Florin Niță, goalkeeperul lui FCSB, a eșuat în încercarea de a prinde mingea. Păun a prins-o, a tras și a înscris al doilea gol al CFR-ului. A existat și sansa unui 3-0. În minutul 92, Jakolis a pătruns în careu, a șutat din apropiere, însă intervenția lui Niță i-a privat pe ardeleni de un succes mai categoric.
Pentru CFR Cluj a fost a 7-a victorie în 16 etape, în timp ce FCSB înregistra abia al treilea eșec în Liga 1. Interesant este că, la ambele echipe, au urmat schimbări de antrenori la câteva etape după meciul direct. Francisc Dican, antrenorul cu care vișiniii au început sezonul, a mai rămas încă cinci etape, ultimul joc fiind un 0-0 în fața Concordiei Chiajna, pe 4 decembrie 2022. În locul lui Dican, la CFR a sosit Antonio Conceicao, portughezul fiind la al doilea mandat în Gruia, după ce în 2009 a reușit să câștige Cupa și Supercupa României, plus o calificare în grupele Europa League. Cât despre Rădoi, fostul apărător al roș-albaștrilor a mai bifat trei partide, 5-3 cu FC Botoșani, 1-3 cu Dinamo și 0-1 cu Astra, apoi s-a despărțit de FCSB. La fel ca la CFR, și în tabăra echipei din Capitală a venit un antrenor cu care FCSB a mai colaborat, și anume Laurențiu Reghecampf, aflat tot la al doilea mandat.
Cu Reghe pe bancă, FCSB va reuși să ajungă pentru prima dată în play-off, de pe locul 5 în sezonul regular, dar nu să și câștige cel de-al patrulea titlu consecutiv (primele două au fost cucerite în primul mandat al lui Reghe). FCSB a terminat play-off-ul pe locul 2 (6 victorii, 3 remize, un eșec), la cinci puncte de Astra Giurgiu (7 victorii, o remiză, două eșecuri), câștigătoare pentru prima dată a trofeului de campioană în acel an. Dacă tot am adus-o în discuție pe Astra, cine s-ar fi gândit că formația care a eliminat-o de două ori pe West Ham United va părăsi prima ligă cinci ani mai târziu? Tragic destin, având în vedere că a urmat o retrogradare în liga a treia, apoi o retragere din campionatul ligii a treia. S-a scris că oficialii clubului giurgiuvean urmăresc renașterea echipei, dar să fie oare așa?
În ceea ce o privește pe CFR, trupa clujeană a ajuns în play-out pentru prima și singura dată de când există acest sistem în Liga 1 (în urma unei clasări pe locul 9, la 11 puncte de locul 6, ultimul care ducea în play-off). Formația ardeleană a ocupat locul 4 în play-out (adică locul 10, dacă realizăm un clasament cu toate echipele participante, și din play-off, și din play-out), cu un bilanț de 6 victorii, 4 egaluri și 4 înfrângeri. Însă, CFR-ul din acel sezon a rămas cu satisfacția de a avea un potențial mult mai mare decât locul ocupat în clasament. Drept dovadă, doar două dintre cele șase echipe calificate în play-off au reușit să o învingă pe CFR în campionatul regular, este vorba de Pandurii Tg. Jiu și Viitorul Constanța. Ambele grupări s-au impus în Gruia cu 2-1. Pe de altă parte, CFR a reușit să o bată pe Dinamo la ea acasă, 2-0 în etapa a 10-a. De asemenea, CFR a remizat cu roș-albii în Gruia, 1-1, după ce au condus pe tabelă. Tot CFR a scos două remize cu viitoarea campioană Astra, 1-1 la Cluj și 2-2 la Giurgiu. Pe ASA Târgu Mureș, CFR a bătut-o cu 1-0 în penultima rundă a sezonului regular, chiar dacă ASA îl avea pe Mutu în teren, numai că nu în forma de altădată care l-a făcut celebru. Ba mai mult, Mutu nici nu a prins toate minutele acelui joc, unul dintre ultimele sale jocuri din cariera de fotbalist. Un final de carieră deprimant, nu altfel.
Tot CFR a reușit în acel sezon să câștige din nou Cupa României după 6 ani, și nu oricum, ci depășind două echipe din play-off, în semifinale și apoi în finală. După 0-0 în prima manșă, CFR a trecut cu 2-0 de ASA prin dubla lui Cristi Bud. Apoi, CFR a trimis finala cu Dinamo în reprize suplimentare și în cele din urmă la loviturile de departajare după o evoluție extraordinară. Dinamo a avut 2-0 pe tabelă, după reușitele lui Harlem Gnohere (min. 23, penalty) și Eric Bicfalvi (min. 36). Asta până în repriza a doua, când Juan Carlos Ruiz a redus din diferență (min. 47), iar Cristian Lopez a punctat pentru 2-2 când puțini își mai făceau speranțe (min. 89). La penalty-uri, Lopez și Juan Carlis au fost doi dintre cei cinci marcatori ai clujenilor. 5-4 a fost scorul la 11 metri, după ce Dorin Rotariu a fost singurul câine care nu a izbutit să trimită mingea în plasă de la punctul cu var. A fost un alt moment de fericire pentru CFR într-un sezon complicat. O demonstrație că imposibilul poate deveni posibil până și în cele mai nefaste situații.
În încheiere, vă vom prezenta echipele aliniate de CFR Cluj și FCSB în derby-ul desfășurat pe 1 noiembrie 2015, apoi câteva curiozități despre acel sezon.
CFR 1907 CLUJ – FCSB 2-0 (1-0)
Au marcat: Vitor Bruno (31′), Păun (80′)
Cartonașe galbene: Petrucci / Popa, Râpă, Stanciu
Brigadă de arbitri: George Găman (central), Aurel Oniță și Bogdan Gheorghe (tușieri)
Locație: Stadion Dr. Constantin Rădulescu, Cluj-Napoca
CFR 1907 Cluj: Traian Marc – Mario Camora, Ionuț Larie, Andrei Mureșan, Vitor Bruno (Adrian Păun 74′) – Tomislav Gomelt, Davide Petrucci, Tiago Lopes – Bryan Nouvier (Antonio Jakolis 82′), Cristian Lopez, Filipe Nascimento (Steve Belek 84′). Antrenor: Francisc Dican
Rezerve neutilizate: Mihai Mincă, Szilard Vereș, Lucian Goian, Sergiu Negruț
FCSB: Florin Niță – Guilherme, Alin Toșca, Fernando Varela, Cornel Râpă – Lucian Filip (Alexandru Tudorie 72′), Sulley Muniru (Nicandro Breeveld 82′) – Aymen Tahar (Gregory Tade 46′), Nicolae Stanciu, Adi Popa – Alexandru Chipciu. Antrenor: Mirel Rădoi
Rezerve neutilizate: Valentin Cojocaru, Cătălin Carp, Alcenat, Târnovan
Curiozități:
● După victoria cu FCSB, CFR Cluj nu a mai învins pe nimeni în următoarele opt etape (până la acel 1-0 cu ASA, din penutima rundă a campionatului regular). FCSB a învins-o pe FC Botoșani cu 5-3, dar apoi a legat trei jocuri fără victorie (două dintre ele pierdute).
● Vitor Bruno, marcator în victoria cu roș-albaștrii, a mai înscris o singură dată în Liga 1, în remiza cu Astra (2-2) din etapa cu numărul 24. În meciul cu Astra, Bruno a oferit și o pasă de gol (dintr-un total de 4 în acel sezon).
● Păun a marcat în total 3 goluri în ediția 2015-2016 a Ligii 1. Pe lângă reușita din derby-ul cu deținătoarea titlului, mijocașul oltean a mai punctat cu FC Voluntari, când a închis tabela (2-0, etapa a patra din sezonul regular al Ligii 1) și cu Universitatea Craiova, când a restabilit egalitatea (1-1, etapa a șasea din play-out).
● CFR a dat unul dintre cei mai buni marcatori din Liga 1, pe Cristian Lopez, cu 12 goluri (la egalitate cu Nicolae Stanciu de la FCSB, Harlem Gnohere de la Dinamo și Bojan Golubovic de la CSMS Iași). Primii trei marcatori au fost Ioan Hora (Pandurii, 19 goluri), Denis Alibec (Astra, 16 goluri) și Florin Tănase (Viitorul, 15 goluri).
● Doar Sepsi a avut un parcurs mai slab în play-off decât ASA. În timp de gruparea din Târgu Mureș a avut un bilanț de trei egaluri și șapte înfrângeri în ediția 2015-2016, Sepsi a bifat un egal și nouă înfrângeri în ediția 2018-2019.
Foto: arhivă Robert Popa
Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.