Indicatorul de încredere macroeconomică, calculat de Asociația CFA România, a înregistrat o scădere abruptă în ultima lună, pierzând 13,5 puncte și ajungând la 31,4 puncte, cel mai scăzut nivel din iulie 2020. Conform analizei publicate de CFA, ambele componente ale indicatorului – condițiile curente și anticipațiile – au înregistrat diminuări semnificative.
Adrian Codirlașu, președintele Asociației CFA România, a explicat contextul acestui declin:
„Pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate și a majorării puternice a aversiunii la risc a investitorilor, indicatorul de încredere a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei Corona”.
Previziuni economice pesimiste
Potrivit analiștilor CFA, rata inflației este așteptată să crească în următoarele 12 luni, deși 27% dintre respondenți consideră că aceasta ar putea stagna. În ceea ce privește cursul valutar, majoritatea (77%) anticipează o depreciere a leului în raport cu euro, iar restul de 23% estimează o stabilitate.
- Într-un orizont de șase luni, cursul de schimb prognozat este de 5,0310 lei/euro.
- Într-un orizont de 12 luni, estimarea urcă la 5,0831 lei/euro.
Pentru deficitul bugetar, CFA estimează o valoare de 7,2% din PIB la finalul anului 2025, iar creșterea economică este proiectată la un modest 1,3%.
Principalele riscuri pentru economie
Raportul CFA evidențiază o serie de riscuri majore la adresa economiei românești, printre care:
- incertitudinea legată de politica fiscală,
- posibilitatea unei recesiuni,
- impactul dezinformării,
- sustenabilitatea datoriei publice.
Aceste perspective subliniază provocările economice semnificative cu care România se confruntă într-un context global marcat de volatilitate.