Ministrul britanic de externe, David Lammy, a reafirmat că Regatul Unit nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, dezmințind speculațiile recente privind o posibilă colaborare cu Franța pentru o astfel de decizie. Declarațiile sale vin în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Occident, după ce Ucraina a primit permisiunea de a folosi rachete ATACMS împotriva unor ținte pe teritoriul rus.
Declarațiile lui Lammy: „Poziția noastră nu s-a schimbat”
Ziarul francez Le Monde a sugerat luni că Franța și Regatul Unit ar analiza posibilitatea trimiterii de trupe sau contractori privați în sprijinul Ucrainei. Aceste informații au fost legate de recenta vizită a premierului britanic Keir Starmer la Paris, pentru marcarea Armistițiului din 1918. Întrebat despre această posibilitate, David Lammy a exclus orice schimbare a poziției britanice.
„Suntem foarte clari că suntem pregătiți să continuăm sprijinul pentru Ucraina, mai ales în privința instruirii, dar există o poziție de lungă durată conform căreia nu angajăm trupe britanice în teatrul de acțiune”, a spus Lammy în cadrul unei conferințe de presă la reuniunea miniștrilor de externe G7 din Italia. „Aceasta este cu siguranță poziția Regatului Unit și rămâne aceeași în acest moment”, a reiterat el.
Instruire și sprijin militar, dar fără trupe pe teren
Lammy a clarificat că restricția se aplică inclusiv contractorilor privați. „Nu angajăm trupe britanice la sol în Ucraina, dar sprijinim continuu Ucraina prin instruire și asistență militară”, a declarat ministrul.
Purtătorul de cuvânt al premierului Keir Starmer a întărit această poziție, explicând că implicarea directă a trupelor britanice nu este o opțiune. „Am avut anterior un număr limitat de personal care a oferit instruire medicală”, a menționat acesta. „Sprijinul nostru pentru Ucraina este neclintit, însă nu avem în vedere trimiterea de trupe în luptă.”
De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat că nu are informații despre eventuale discuții ale premierului Starmer pe această temă cu președintele francez Emmanuel Macron.
Tensiuni în creștere: Rusia amenință cu extinderea conflictului
Situația dintre Ucraina și Rusia s-a intensificat recent, după ce președintele american Joe Biden a autorizat utilizarea rachetelor ATACMS de către Kiev pentru atacuri asupra țintelor ruse. În paralel, Ucraina a utilizat rachete Storm Shadow furnizate de Regatul Unit pentru lovituri asupra Rusiei, dar guvernul britanic nu a comentat politica privind utilizarea acestor arme.
Răspunsul Rusiei a fost prompt. Săptămâna trecută, Moscova a lansat o nouă rachetă balistică experimentală în Ucraina, iar președintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia își rezervă dreptul de a lovi facilitățile militare din țările care sprijină Ucraina cu armament. „Războiul din Ucraina se transformă într-un conflict global”, a declarat Putin.
Franța și aliații occidentali nu își reduc sprijinul
În acest context tensionat, ministrul de externe francez Jean-Noel Barrot a declarat pentru BBC că statele occidentale nu trebuie să-și limiteze sprijinul pentru Ucraina. „Aliații occidentali trebuie să continue să sprijine Ucraina împotriva agresiunii ruse”, a subliniat el.
Astfel, în timp ce retorica Moscovei devine din ce în ce mai agresivă, Marea Britanie își reafirmă angajamentul de a sprijini Ucraina, dar doar prin metode care exclud trimiterea de trupe pe teren.