Oficiali BCE: Politicile protecționiste ale SUA amenință economia globală – Europa trebuie să fie pregătită

Politicile economice protecționiste anunțate de viitoarea administrație americană riscă să încetinească semnificativ creșterea economiei globale, iar Europa trebuie să fie mai bine pregătită decât a fost în 2018, au avertizat marți mai mulți oficiali ai Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis că va impune tarife comerciale drastice, inclusiv un tarif universal de 10% pentru toate importurile și un tarif de 60% pentru importurile din China, cu scopul de a micșora deficitul comercial al Americii.

„Știm că tarifele semnificative care se vehiculează ar putea avea consecințe negative pentru economia globală. Un nou război comercial este ultimul lucru de care avem nevoie, mai ales în contextul actualelor tensiuni geopolitice, în special între aliați”, a declarat Olli Rehn, guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei.

În același ton, Robert Holzmann, guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, a subliniat că implementarea acestor politici ar putea menține ratele dobânzilor și inflația la un nivel ridicat în SUA, ceea ce ar exercita o presiune asupra prețurilor în alte regiuni.

„Trump vorbește serios și probabil că va implementa aceste măsuri mai repede decât ne așteptăm. Dacă se va întâmpla așa, piețele trebuie să anticipeze că dobânzile vor rămâne ridicate și că inflația va crește”, a explicat Holzmann la un eveniment din Viena. Acesta a adăugat că o apreciere a dolarului, apropiindu-se de paritatea cu euro, ar afecta costurile importurilor, în special pentru energie, complicând astfel eforturile BCE de a atinge ținta de inflație de 2%.

Relațiile comerciale tensionate dintre SUA și Europa au început să se deterioreze în timpul primului mandat al lui Trump, iar Europa a avut dificultăți în a coordona un răspuns adecvat, a amintit Rehn, menționând că greșelile din 2018 nu trebuie să se repete.

„Dacă va izbucni un război comercial, Europa trebuie să fie pregătită, spre deosebire de situația din 2018”, a adăugat el.

Rehn a subliniat, de asemenea, rolul BCE ca stabilizator economic în fața acestor provocări: „BCE trebuie să fie, în limitele mandatului său, o ancoră de stabilitate economică și financiară. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de angajamentul nostru de a ne asuma această responsabilitate pe deplin.”