Rafila: Asistenții medicali ar putea preda „Educație pentru sănătate” în școli

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat marți că o soluție pentru introducerea disciplinei „Educație pentru sănătate” în școli ar putea fi implicarea asistenților medicali cu studii superioare, în lipsa unui număr suficient de profesori sau medici.

Propunerea Ministerului Sănătății

„Reticența – am discutat și cu doamna ministru Deca de foarte multe ori – a fost legată de faptul că nu există pârghii să oblige, de exemplu, profesorii de biologie să învețe această curriculă, pe care ulterior s-o predea elevilor. Asta a fost discuția”, a explicat Rafila.

Soluția propusă ar fi ca asistenții medicali cu studii superioare să fie angajați în școli, în locul medicilor, pentru a preda această disciplină. „Nu ai de unde să mai angajezi lângă 6.000 de medici încă 7.000, mai ales că sunt multe locații care nu sunt tentante. Atunci, am putea să avem acești asistenți medicali care să devină cadre didactice, cărora le-ar fi mai ușor să învețe noțiunile și să le predea copiilor. Eventual, ar putea să integreze și acordarea asistenței medicale în școli”, a declarat ministrul.

Necesitatea angajării în școli

Ministrul Sănătății a subliniat importanța angajării acestor asistenți în unitățile de învățământ pentru ca disciplina să devină funcțională. „Oamenii trebuie angajați în școli ca să predea ‘Educație pentru sănătate’. Dacă nu-i angajez, nu o să avem niciodată această disciplină. Acum, doar 5% dintre părinți optează pentru acest opțional, iar din aceștia doar 2% finalizează cursurile. Practic, nu se face”, a precizat Rafila.

O disciplină necesară și personalizată

Alexandru Rafila a subliniat că „Educația pentru sănătate” ar trebui să fie personalizată, adaptată nevoilor elevilor și susținută de un interes real din partea autorităților din domeniul educației. „Sper că, odată, va ajunge un ministru al Învățământului care să aibă în mod real interesul să dezvolte această disciplină”, a adăugat oficialul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii „2025: 40 de ani de istorie HIV în România”, organizată de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.