NASA a anunțat marți că Soarele a intrat într-o perioadă de maximum solar, care ar putea continua pentru încă un an, oferind oportunități de observare a aurorelor boreale în lunile următoare, relatează DPA, conform Agerpres.
Cercetătorii NASA au explicat că acest maximum solar, început acum aproximativ doi ani, ar putea dura mai mult, însă confirmarea finală va depinde de analiza ulterioară a datelor colectate. Perioada de maximum solar, care durează în mod obișnuit între trei și patru ani, face parte dintr-un ciclu solar de 11 ani, caracterizat prin fluctuații între activitate intensă și liniște.
În timpul acestei faze, erupțiile solare puternice și ejecțiile de masă coronală (CME) generează furtuni geomagnetice, care duc la apariția spectaculoasă a aurorelor boreale, cunoscute și sub numele de „Luminile Nordului”.
”Anunțul nu înseamnă că acesta este apogeul activității solare din acest ciclu”, a declarat Elsayed Talaat de la NOAA, adăugând că momentul maxim al activității solare nu va putea fi identificat decât în lunile sau anii următori.
Aurorele boreale, cu nuanțe strălucitoare de roșu și verde, au fost vizibile în locuri precum Germania, Statele Unite, Marea Britanie și chiar în regiunea mediteraneană. Fenomenul este cauzat de interacțiunea particulelor solare încărcate electric cu câmpul magnetic al Pământului, declanșând furtuni geomagnetice care iluminează cerul.
Deși cele mai intense aurore apar în timpul maximului solar, NASA precizează că acestea pot fi observate și în perioadele de scădere a activității solare.