marți, decembrie 10, 2024
CFR 1907 ClujSPECIAL | Ieri s-au împlinit 10 ani de la ultima victorie a...

SPECIAL | Ieri s-au împlinit 10 ani de la ultima victorie a unei echipe românești în grupele Ligii Campionilor. Cluj Live vă prezintă 12 curiozități despre succesul înregistrat de CFR acasă la Manchester United. La final, vor fi prezentate echipele aliniate atunci de Paulo Sergio și Sir Alex Ferguson

Autor:

Data:

Autor

Data

Categorie

Ieri s-au împlinit 10 ani de la cea mai frumoasă victorie din istoria lui CFR Cluj. Pe 5 decembrie 2012, CFR reușea să o bată cu 1-0 pe Manchester United, devenind prima formație din România care pleacă victorioasă de pe Old Trafford.

Pentru că a fost un moment greu de egalat, Cluj Live a realizat o amplă analiză despre ultimul succes al unei echipe din România în grupele Ligii Campionilor, împărțită în 12 capitole.

● În urmă cu un deceniu, CFR Cluj a depășit recordul de puncte adunate de un club din Liga 1 în grupele Champions League. Unirea Urziceni a strâns 8 puncte în 2009. CFR Cluj a adunat 10 puncte în 2012. Din păcate, ardelenii nu au reușit să ajungă în optimile competiției. Trupa din Gruia a fost la egalitate de puncte cu Galatasaray, dar turcii au fost avantajați de rezultatele din meciurile directe, 1-1 în Turcia și 3-1 la Cluj, și s-au calificat de pe locul secund, pe prima poziție fiind Manchester United. CFR s-a clasat pe locul 3 și a ajuns pentru prima dată în 16-imile Europa League, unde a pierdut ambele confruntări cu Inter Milano, 0-2 în Italia și 0-3 la Cluj. Mai precizăm faptul că participarea din 2012 a fost singura în care trupa clujeană a trebuit să joace tururi preliminare pentru a putea evolua în grupele Ligii. Sub comanda lui Ioan Andone, CFR a pornit din turul trei, unde a eliminat-o pe Slovan Liberec (1-0 la Cluj, 2-1 în Cehia), iar în play-off a izbutit să treacă de FC Basel (2-1 în Elveția, 1-0 la Cluj).

● CFR Cluj bifa a treia victorie din ediția 2012-2013 a grupelor Ligii Campionilor (și a cincea din istoria tuturor participărilor, trei la număr, deținând recordul absolut de victorii bifate de o grupare din România la un asemenea nivel). A fost prima și singura dată când CFR câștiga două meciuri la rând în grupele acestei întreceri (jocul anterior a fost cel cu Sporting Braga din Ardeal, terminat la scorul de 3-1 pentru feroviari). A mai fost a treia victorie din deplasare a clujenilor în grupele Ligii (după 2-0 cu Sporting Braga în același sezon și 2-1 cu AS Roma în stagiunea 2008-2009). În plus, a fost prima și singura victorie a vișiniilor în fața unui club din Anglia (amintim că primul punct scos de clujeni dintr-un duel cu o echipă englezească a fost cel cu Chelsea, în remiza din 2008, scor 0-0 în Ardeal).

● Ultimul succes obținut de CFR în grupele Ligii a venit în chiar ultima partidă jucată de multipla campioană a României la masa bogaților. Mai mult, a fost singura dată când CFR câștiga cu scorul de 1-0 în faza grupelor din Liga Campionilor.

● Dacă prima victorie obținută de CFR în grupele Ligii a fost adusă de un argentinian, și anume Juan Culio, în 2008, în partida câștigată cu 2-1 pe Stadio Olimpico în fața lui AS Roma, ultima i se datorează tot unui fotbalist sud-american, dar din Brazilia. Este vorba de Luis Alberto, care a marcat un gol minunat de la distanță pe arena cunoscută și sub denumirea de Teatrul Viselor. Luis Alberto a mai înscris în Europa League în cariera sa, dar niciodată în Champions League. Asta până în seara de 5 decembrie 2012. Golul de atunci avea să fie și singurul reușit de jucătorul din Țara Cafelei în grupele Ligii. Tot atunci, Luis Alberto îmbrăca pentru ultima dată tricoul CFR-ului, unde a evoluat de 17 ori în toate competițiile și unde a mai înscris un gol în Liga 1 (contra Gloriei Bistrița, în etapa a 8-a, scor 5-1 pentru feroviari) și unul în Cupa României (împotriva lui FC Botoșani, în optimi, scor 2-0 pentru clujeni, care au ajuns până în finală, unde au pierdut cu 0-1 în fața Petrolului). Uneori, e nevoie de un singur meci pentru a intra în istorie, cum este cazul mijlocașului pe care CFR l-a adus în 2012 sub formă de împrumut de la Sporting Braga, care ulterior a fost adversara clujenilor în grupele Ligii. Luis Alberto a și jucat împotriva echipei lusitane pentru CFR. De altfel, el a evoluat în toate cele șase meciuri din faza grupelor, în patru dintre ele fiind integralist. În prezent are 39 de ani, iar ultima echipă la care a jucat a fost Varzim (Portugalia), de care s-a despărțit pe 1 iulie 2018.

● În meciul de pe Old Trafford, fundașul Ricardo Cadu și mijlocașul Gabriel Mureșan erau singurii fotbaliști din primul 11 care au prins primul titlu câștigat de CFR în Liga 1 (în sezonul 2007-2008) și prima participare a formației în grupele Ligii Campionilor (în sezonul 2008-2009). De asemenea, alături de fundașul italian Felice Piccolo formau tripleta ultimilor mohicani de la al doilea titlu cucerit de CFR, în sezonul 2009-2010. Nu în ultimul rând, Cadu, Mureșan, Piccolo, Ionuț Rada și Rafael Bastos au prins și a doua participare a CFR-ului în grupele Ligii (în sezonul 2010-2011).

● Pentru că am amintit de Rada, fundașul retras în prezent din activitate și care a împlinit 40 de ani în 2022 este singurul fotbalist român care a înscris pentru CFR în grupele Ligii. Mai întâi, a înscris cu capul în poarta lui FC Basel (Elveția), când scorul era 0-0. Se întâmpla în 2010, la prima partidă din grupele Ligii. CFR se va impune cu 2-1. Rada a marcat și în meciul următor, terminat tot 2-1, dar în favoarea lui AS Roma (Italia), pe Stadio Olimpico. Înainte să dea gol Rada, tot cu capul, cum s-a întâmplat cu Basel, CFR era condusă de Roma cu 2-0. Același Rada era obișnuit cu marile performanțe în Europa. În 2006 a ajuns în sferturile Cupei UEFA cu Rapid, care a reușit să o elimine pe Hamburg (Germania), după 2-0 în Giulești și 1-3 în Germania. Vasile Maftei, care a jucat la rândul său în partida istorică de pe Old Trafford, a mai fost coleg cu Rada la Rapid, inclusiv în sezonul european de excepție de care am adus aminte. Mai trebuie menționat că Rada a mai evoluat în grupele Ligii Campionilor în tricoul lui FCSB, în sezonul 2007-2008, când roș-albaștrii au scos un singur punct dintr-o grupă cu Arsenal (Anglia), Sevilla (Spania) și Slavia Praga (Cehia).

● Din formația aliniată atunci de portughezul Paulo Sergio, doar Mario Camora (36 de ani) mai joacă și în prezent la CFR Cluj, unde se află din vara anului 2011, fiind cel mai vechi fotbalist din Gruia. Tot Camora este singurul component rămas din sezonul 2011-2012, când CFR a cucerit al treilea titlu de campioană națională. De atunci, Camora și-a mai trecut în palmares cinci titluri (titluri câștigate consecutiv), două participări în grupele Europa League, două participări în grupele Conference League, încă o calificare în primăvara Europa League (după cea din sezonul 2012-2013) și o calificare în primăvara Conference League, plus o ediție de Cupa României și două Supercupe naționale.

● Paulo Sergio (54 de ani în prezent) este antrenorul cu cele mai multe victorii în grupele Ligii Campionilor din istoria CFR-ului, două mai exact. Tehnicianul a pierdut cu Galatasaray în Gruia, scor 1-3, dar apoi a legat două succese, 3-1 cu Sporting Braga la Cluj și 1-0 cu Manchester United în Anglia (în primele trei meciuri din grupă, antrenorul clujenilor a fost Ioan Andone). Pe locul secund secund la numărul de victorii obținute cu CFR în grupele Ligii se află Ioan Andone, Maurizio Trombetta și Sorin Cârțu (fiecare cu câte o victorie). În ceea ce privește numărul de înfrângeri, Andone și Sergio au câte una fiecare, iar Trombetta și Cârțu câte patru. De asemenea, Trombetta, Minteuan și Andone și-au trecut în palmares câte o remiză pe banca ardelenilor în cea mai importantă competiție europeană dedicată cluburilor.

● Manchester United este singura câștigătoare a Ligii Campionilor învinsă de CFR în grupele competiției. În 2019, CFR a învins-o și pe Celtic, scor 4-3, dar în turul trei preliminar al întrecerii (și a mai învins-o pe trupa scoțiană în grupele Europa League, tot în 2019). Amintim că United a câștigat de trei ori Liga Campionilor, ìn timp ce Celtic a pus mâna pe trofeu o singură dată.

● La meciul de pe Old Trafford, galezul Ryan Giggs era cel mai longeviv jucător de pe teren, fiind legitimat la formația Diavolilor Roșii încă din 1990, prinzând astfel al doilea trofeu al Ligii cucerit de echipa sa, în 1999, dar și pe cel de-al treilea, în 2008. Alți supraviețuitori din echipa care a câștigat a treia Ligă au fost Wayne Rooney, Darren Fletcher și Paul Scholes.

● Acum 10 ani, CFR Cluj era singura echipă care o învingea pe Manchester United la ea acasă în grupele Ligii. E drept, pe Old Trafford a mai câștigat Real Madrid în sezonul respectiv, dar în optimi. Galacticii s-au impus cu 2-1 și au mers în sferturi (în tur, scorul a fost 1-1). Merită să amintim că portughezul Cristiano Ronaldo a marcat câte un gol pentru spanioli în duelurile cu fosta sa echipă. Mai mult, meciurile cu CFR și Real au fost ultimele pentru Sir Alex Ferguson (80 de ani în prezent) în Champions League pe Old Trafford. Legendarul antrenor scoțian, care a petrecut 27 de ani pe banca rivalei lui Manchester City, s-a retras din activitate în luna mai a anului 2013.

● S-a scris în 2012 că Manchester United nu a tratat serios ultimul meci din grupă, ținând cont că era deja calificată în optimi. Totuși, statisticile spun altceva. United a pierdut doar trei meciuri în acel sezon din Liga Campionilor, și niciunul la o diferență mai mare de un gol. În plus, din cele patru victorii obținute în grupa CFR-ului, trei le-a înregistrat după ce a fost condusă (în trei meciuri consecutive). La Cluj, CFR a avut 1-0, după golul înscris de Pantelis Kapetanos, însă englezii au câștigat cu 2-1 prin dubla lui Robin Van Persie. Apoi, Diavolii au învins-o de două ori pe Sporting Braga după ce au fost conduși cu 2-0 pe Old Trafford, respectiv 1-0 în Portugalia. Plus că și Galatasaray, care a pierdut cu 0-1 în fața lui United în primul meci din grupă, s-a chinuit ca să câștige returul cu elevii lui Ferguson, scor 1-0. Cât despre returul cu CFR, clujenii au fost dominați la capitolul posesie. Diavolii au avut mingea în 60% din timpul jocului, iar CFR doar în 40%. În plus, United a avut 11 șuturi pe poartă, iar gruparea clujeană 4. Deci, ardelenii au avut nevoie și de puțin noroc pentru a lua cele trei puncte. Amintim că Luis Alberto nu a marcat decât trei goluri la CFR și doar unul în grupele Ligii, cel de pe Old Trafford. Brazilianul a tras de la mare distanță și, din fericire pentru vișinii, mingea a intrat în poartă, nu înainte de a lovi și bara.

În încheiere, vă prezentăm caseta de meci de la partida din 2012.

MANCHESTER UNITED – CFR 1907 CLUJ 0-1 (0-0)

Marcator: Luis Alberto (min. 56)

Cartonașe galbene: Scholes (min. 90) / Cadu (min. 49), Felgueiras (min. 93)

Stadion: Old Trafford (Manchester, Anglia)

Asistență: 71.521 de spectatori

Brigadă de arbitri (toată din Italia): Daniele Orsato (central), Mauro Tonolini și Massimiliano Grilli (arbitri asistenți), Lorenzo Manganelli (arbitru de rezervă), Andrea De Marco și Mauro Bergonzi (arbitri adiționali)

Manchester United (4-3-3): De Gea – Buttner, Smalling, Wooton, Jones – Giggs (Fletcher 86′), Cleverly (Scholes 45′), Powell (Macheda 73′) – Hernandez, Rooney, Welbeck. Antrenor: Sir Alex Ferguson

Rezerve neutilizate: Lindegaard (GK), Rafael, Young, Vermijl

CFR 1907 Cluj (4-4-2): Felgueiras – Rada, Piccolo, Cadu, Ivo Pinto – Camora, Rui Pedro (Aguirregaray 71′), Luis Alberto, Mureșan – Bastos (Maftei 78′), Sougou (Kapetanos 92′). Antrenor: Paulo Sergio

Rezerve neutilizate: Stăncioiu (GK), Sepsi, Bjelanovic, Godemèche

Dată: 5 decembrie 2012

Foto: www.imdb.com

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.