Ajuns la 33 de ani, Alexandru Chipciu se pregătește pentru viitoarea sa carieră după ce va pune punct activității de fotbalist. Jucătorul Universității Cluj participă la cursuri specializate pentru a putea deveni antrenor. Selecționat de 46 de ori în echipa națională de seniori, pentru care a înscris 6 goluri, Chipciu nu s-a ferit să vorbească despre pașii grei pe care trebuie să-i urmeze un fotbalist român pentru a putea fi tehnician cu acte în regulă.
”Da, fac școala de antrenori, e cam dificil de făcut. Adică, am început la carnetul de antrenori și, întradevăr, chiar e ceva muncă. Trebuie să faci multe drumuri și să stai mult la ore acolo, multe (ore – n. red.) degaba, dar, dacă aceasta este legislația și așa se procedează, nu avem ce face. M-am apucat acum, pentru că până iei Licența PRO (necesară pentru a putea fi antrenor principal în acte la nivelul Ligii 1 – n. red.), îți crește barba. Dacă atunci când te lași (vrei să – n. red.) te apuci de antrenorat, trec mulți ani până devii antrenor cu acte acte în regulă. Sper să beneficiem și de acea cumulare B cu A, pentru jucătorii care au mers și la națională sau au jucat multe meciuri în Liga 1, sau, eu știu, au jucat și în străinătate. Măcar facilitatea aceasta (să existe – n. red.). Bine, nici nu așteptam vreun beneficiu, dar am făcut același lucru pe care trebuie să-l facă orice om care vrea să se facă antrenor, nu numai la fotbal, pentru că eu am prins și celelalte secții cu handbal, cu toate nebuniile, cu judo. Am fost și la celelalte ore, pentru că am lipsit, n-am avut timp să mă duc atunci când era specialitatea fotbal. Și trebuie să mă duc în continuare. Asta e. Am terminat Facultatea de Educație Fizică, doar că, dacă făceam masterul, trebuia să mai fac un an acum pentru carnetul de antrenor. Înainte, dacă aveai specializarea fotbal la facultate, luai direct carnetul de antrenor. Dar eu am avut specializarea handbal și nu am luat carnetul de antrenor. Și acum trebuie să mai fac doi ani (la Școala de Antrenori – n. red.)”, a declarat Alexandru Chipciu, într-o conferință de presă care a avut loc astăzi la Cluj Arena.
Câștigător a șase titluri de campion al României (trei cu FCSB și trei cu CFR Cluj) și al unui titlu de campion al Belgiei (cu Anderlecht), mijlocașul născut la Brăila recunoaște că un antrenor întâmpină multe piedici în ziua de azi în România.
”Mă atrage foarte mult meseria aceasta, pentru că îmi place foarte mult fotbalul și mă uit doar la fotbal când sunt acasă. Doar că, întradevăr, meseria de antrenor e diferită și nu e cam ceea ce îmi imaginez eu despre meseria de antrenor (ținând cont că la anumite echipe, cum este FCSB, finanțatorul recunoaște că se implică în alcătuirea primului 11 – n. red.). Cred că sunt puține cluburi unde poți să fii antrenor, adică la imaginea pe care o ai tu în cap. Dar, în același timp, și dacă e foarte greu, adică trebuie să gestionezi niște patroni, președinți (și pretențiile lor – n. red.) din Liga 1, lucrurile acestea te întăresc și te fac un antrenor mai bun chiar decât cei din străinătate. Am întâlnit antrenori în străinătate, (de exemplu – n. red.) la Anderlecht, dar care făceau puține lucruri (poate și datorită unei mai buni organizări administrative a clubului și a disciplinei și a valorii jucătorilor – n. red.). În România trebuie să faci foarte multe lucruri, să gestionezi mult mai bine situația (cum ar fi anumite echipe unde există probleme salariale, unde jucătorii nu se mai pot gândi doar la fotbal pentru că nu își primesc salariile la timp – n. red.). Acolo, în străinătate, ești antrenor și faci doar asta. Dar, poate fi un plus pentru antrenorii români, deși nu prea mai avem ieșiri nici ca jucători, nici ca antrenori. Adică, și în străinătate, antrenorii români sunt câțiva pe care îi avem, și sunt foarte buni, dar nu e niciunul la un nivel, eu știu, în Vest, foarte ridicat. Și mi-e greu să cred că o să mai fie pentru că nu au nici conexiunile (necesare – n. red.) ca să ajungă acolo. (Acum – n. red.), experiența ți-o iei din Liga 1 sau de unde poți să pornești”, a adăugat Chipciu.
Mâine, Universitatea Cluj își poate asigura continuarea aventurii în Cupa României. De la ora 20:00, pe propriul teren, formația lui Eugen Neagoe o va înfrunta pe Rapid.
”Va fi un meci greu, în care avem posibilitatea să schimbăm puțin lucrurile în favoarea noastră, pentru că în ultimul meci am arătat rău, chiar foarte rău (”U” Cluj a pierdut cu 0-2 la Ploiești în fața Petrolului – n. red.) și ne vom califica în sferturi dacă vom obține un rezultat pozitiv. Pentru echipa noastră ar fi fabulos. Mai ales că dacă te califici de pe primul loc joci acasă cu locul doi dintr-o altă grupă. Cred că ar fi un obiectiv foarte bun pentru noi și pentru suporteri, pentru că merită și ei, eu știu, să simtă entuziasmul acela.” Alexandru Chipciu, Universitatea Cluj
EUGEN NEAGOE A LUAT MĂSURI DRASTICE
Cum nu erau de ajuns problemele echipei din campionat, unde ”U” Cluj ocupă antepenultima poziție, adică locul 14, antrenorul Eugen Neagoe a fost nevoit să pedepsească patru fotbaliști. Este vorba de Romario Pires, Andrei Gorcea, Ely Fernandes și Dragoș Tescan, care au petrecut într-un club din oraș în săptămâna jocului cu Petrolul Ploiești. Astfel, Neagoe i-a amendat cu câte 1.000 de euro pe fiecare, bani care vor fi reținuți din salariile jucătorilor. Mai mult, Neagoe i-a retras banderola de căpitan lui Romario Pires. De asemenea, brazilianul nu va fi mâine în lot, însă, Neagoe a precizat că nu din cauza actului de indisciplină, ci a unor probleme medicale.
”Sunt jucători profesioniști, așa cum au drepturi, au și obligații. Eu nu am venit la Universitatea Cluj să fac ce vreau, de capul meu. Este un club important, le-am spus și lor în vestiar. Trebuie să respectăm numele clubului pe care îl reprezentăm, pentru că este un club cu o istorie foarte, foarte mare. Pe deasupra, avem foarte mulți suporteri în spatele nostru, pe care nu trebuie să-i dezamăgim sub nicio formă. Ei știu foarte bine acest lucru, pentru că am foarte multe discuții cu ei legate de aceste aspecte pe care le discutăm acum. Datoria lor este să se pregătească foarte bine, să joace foarte bine, să se pună în slujba echipei. Aici nu sunt ca să accept mofturile fiecărui jucător. Cui nu-i convine, le-am spus, sunt liberi să meargă în altă parte (adică la altă echipă – n. red.) unde pot să facă ce vor”, a clarificat Eugen Neagoe.
UN CONTRACT REZILIAT CHIAR ÎNAINTEA MECIULUI CU RAPID
Tot astăzi, ”U” Cluj a anunțat că s-a despărțit de portarul Laurențiu Brănescu. În trecut, goalkeeperul în vârstă de 28 de ani (născut în Râmnicu Vâlcea și participant cu România la Campionatul European Under 17 din 2011) a fost legitimat la Juventus Torino, dar nu a prins niciun meci la echipa de seniori a bianconerilor, fiind împrumutat la opt echipe (printre ele și Dinamo) în perioada 2012-2020.
Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.