miercuri, decembrie 11, 2024
CFR 1907 ClujSPECIAL | Povestea unui portar care a apărat în premieră la Mondial....

SPECIAL | Povestea unui portar care a apărat în premieră la Mondial. CFR Cluj a fost aproape să-i elimine pe el și echipa sa din Liga Campionilor. În plus, Debeljuh a înscris împotriva lui primul gol pentru formația ardeleană

Autor:

Data:

Autor

Data

Categorie

Participarea la un Campionat Mondial este visul oricărui fotbalist. Deoarece vorbim de competiția supremă din sportul rege, unde totul poate fi posibil, chiar dacă uneori diferența de valoare dintre echipele naționale calificate este destul de mare. Drept dovadă, la turneul organizat în acest an de Qatar, Japonia a reușit să o învingă cu 2-1 pe campioana mondială din 2014, adică Germania, iar Arabia Saudită a trecut de finalista de la ediția câștigată de nemți, și aici ne referim la Argentina, tot cu scorul de 2-1.

UN PORTAR CARE A VENIT ÎN GRUIA CA ADVERSAR A DEBUTAT LA MONDIAL

Finalist a fost și croatul Dominik Livakovic, în 2018, când țara sa a pierdut cu 2-4 în fața Franței. La ediția de atunci, Livakovic nu a evoluat în niciun meci, fiind doar rezervă, dar soarta i s-a schimbat la ediția din Qatar. Goalkeeperul în vârstă de 27 de ani a apărat în premieră la un astfel de turneu, în prima partidă a Croației din Grupa F, contra selecționatei din Maroc, sferfinalistă la ultima ediție a Cupei Africii pe Națiuni. Prima experiență a lui Livakovic la Mondial nu s-a încheiat prea rău. Portarul cu 35 de selecții în reprezentativa croată a încheiat meciul cu Maroc fără să primească gol. Scorul a fost 0-0. În următoarele două jocuri, Croația va înfrunta Canada (duminică, ora 18:00) și Belgia (joi, 1 decembrie, ora 17:00). Merită să amintim că Livakovic a apărat în 7 din cele 10 meciuri ale Croației din 2022, iar patru dueluri s-au încheiat cu victorii și trei cu egaluri.

Dominik Livakovic / Foto: Facebook / Hrvatski nogometni savez

Livakovic este și o veche cunoștință a lui CFR Cluj. În 2020, spre finalul lunii august, când meciurile de calificare se jucau într-o singură manșă (cu excepția celor din play-off-ul Ligii Campionilor) din cauza pandemiei, Dinamo Zagreb venea în Gruia din postura de adversară a feroviarilor în turul doi preliminar al competiției de care am amintit înainte. Din păcate, CFR Cluj, cu Bălgrădean în poartă, a primit gol după mai puțin de un sfert de oră. Și totuși, situația incomodă nu i-a descurajat pe componenții formației ce tocmai cucerise al treilea titlu consecutiv în Liga 1. Cu un șut superb de la distanță, Michael Pereira a restabilit egalitatea pe tabelă. Era minutul 64. Amintim pe această cale că Dinamo Zagreb se afla în inferioritate numerică, în urmă eliminării lui Kevin Theophile, din minutul 51. Însă, chiar și cu un om în minus, Dinamo Zagreb a revenit la conducere, după execuția lui Kastrati, din minutul 78. Totul părea încheiat pentru alb-vișinii. Numai că Debeljuh – atacant transferat chiar în acea vară de la Hermannstadt, și despre care Costel Enache, antrenor care a lucrat cu Gabriel la echipa sibiană, spunea că are o intuiție incredibilă – a avut ultimul cuvânt de spus.

ÎN POARTA LUI LIVAKOVIC, DEBELJUH ÎNSCRIA PRIMUL GOL PENTRU CFR. DECI, UN ATACANT CROAT ÎI DĂDEA GOL UNUI PORTAR CROAT, LEGITIMAT LA O ECHIPĂ CROATĂ

Născut în aceeași patrie unde a văzut lumina zilei Livakovic, Debeljuh înscria golul de 2-2 și trimitea partida în reprize suplimentare, unde scorul a rămas neschimbat, astfel că a fost nevoie de lovituri de departajare. Pentru Debeljuh era primul gol înscris în tricoul CFR-ului, gol venit de la un croat împotriva unei echipe croate, cu un portar croat între buturi. Din nefericire, la 11 metri nu a fost seara crotatului Debeljuh și a lui CFR Cluj până la urmă, ci a lui Dinamo Zagreb, și a goalkeeperului Livakovic, care, deși a fost învins de Paulo Vinicius, Damjan Djokovic, Mario Rondon, Mateo Susic și Ciprian Deac, a reușit în schimb să apere lovitura de pedeapsă bătută de Cătălin Golofca. De asemenea, a avut norocul că Boli a ratat penalty-ul care o putea ține în viață pe CFR. Pentru că oaspeții aveau șase penalty-uri transformate, iar clujenii doar cinci, aventura campionilor României în Liga Campionilor a luat sfârșit, dar a continuat în Europa League, unde au fost aproape de a doua calificare consecutivă în 16-imi, când același Debeljuh a deschis scorul în ultimul meci din grupă, de pe terenul lui Young Boys Berna. Însă, elvețienii au egalat dintr-un penalty provocat de Bălgrădean în ultimele minute, portar care a fost și eliminat înaintea executării penalty-ului. Tot Young Boys a înscris pentru 2-1, un scor care i-a permis să-și continue parcursul continental din acel sezon.

Prin exemplul dat astăzi, înțelegem calitatea fotbaliștilor cu care trupa din Gruia și-a măsurat forțele în cei cinci ani de când participă în fiecare sezon în competițiile europene, fie că a fost vorba de Champions League, de Europa League ori de Conference League.

DE CINCI ORI CAMPION AL CROAȚIEI CU DINAMO ZAGREB, ȘI TOT CONSECUTIV, CUM ESTE CAZUL CFR-ULUI ÎN ROMÂNIA

Dominik Livakovic are cinci titluri consecutive în campionatul Croației cu Dinamo Zagreb, exact câte a cucerit și CFR în România, ambele cluburi triumfând în competițiile interne din 2018 și până în prezent. Livakovic a apărat în 263 de meciuri, iar 122 dintre ele le-a încheiat fără să primească gol. Amintim pe această cale și de statisticile lui Gabriel Debeljuh în Gruia. Fotbalistul absent în prezent din primul 11 al campioanei Ligii 1, din cauza unei accidentări, are 33 de goluri marcate (dintre care 9 în cupele europene) și 7 pase decisive pentru CFR Cluj în 103 apariții.

Foto sus: fifplay.com

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.