STUDIU| Opt boli psihice au aceeași rădăcină genetică

O echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord a analizat conexiunile genetice dintre mai multe afecțiuni psihice, pornind de la o descoperire din 2019. Atunci, oamenii de știință identificaseră 109 gene asociate cu opt tulburări diferite: autism, ADHD, schizofrenie, tulburare bipolară, depresie majoră, sindrom Tourette, tulburare obsesiv-compulsivă și anorexie, conform unui articol publicat de Science Alert, citat de MediaFax.

Impactul modificărilor genetice asupra creierului

Geneticianul Hyejung Won, coordonator al studiului, explică faptul că aceste gene produc proteine care sunt „foarte conectate cu alte proteine. Când apar modificări în ele, efectele se pot răspândi în întreg creierul.” Pentru a înțelege mai bine acest mecanism, cercetătorii au analizat aproape 18.000 de variații genetice prezente în celulele precursoare ale neuronilor.

Variante genetice „pleiotropice” și efectele lor

În urma studiului, echipa a identificat 683 de variante genetice care influențează activarea genelor în timpul dezvoltării creierului. Aceste variante, numite „pleiotropice”, rămân active pentru perioade mai lungi și afectează mai multe etape ale dezvoltării cerebrale. Descoperirea oferă o posibilă explicație pentru comorbiditatea frecventă a tulburărilor psihice, de exemplu, asocierea dintre autism și ADHD.

Inventarea unor tratamente inovatoare

Cercetătorii consideră că aceste descoperiri ar putea duce la dezvoltarea unor tratamente capabile să vizeze mai multe tulburări psihice simultan. Importanța unui astfel de progres este subliniată de statisticile Organizației Mondiale a Sănătății, conform cărora aproximativ un miliard de oameni—adică unul din opt—suferă de o boală psihică. „Dacă înțelegem mai bine aceste gene comune, am putea crea tratamente care să ajute mai multe tulburări psihiatrice în același timp”, afirmă Won.