Chiar dacă nu a avut un prim an de mandat strălucit, Edward Iordănescu a avut un discurs foarte optimist în ceea ce privește șansele ca România să fie prezentă la Campionatul European din 2024. Amintim pe această cale că tricolorii vor debuta în preliminarii anul următor, pe 25 martie, în deplasare cu Andorra, iar în 28 martie va fi programat primul meci de pe teren propriu din această campanie, contra selecționatei din Belarus. În grupa țării noastre se mai află Kosovo și Elveția, națională calificată la Cupa Mondială din Qatar (într-o grupă cu Brazilia, Serbia și Camerun), pe care Iordănescu junior va merge să o urmărească, astfel încât să-și poată face o strategie pentru duelurile care vor avea loc pe 19 iunie 2023, în deplasare, respectiv pe 21 noiembrie 2023, acasă. Tot în materialul de față, amintim că naționala, sub comanda actualului selecționer, a înregistrat 3 victorii, 2 remize și 5 înfrângeri în 2022. De asemenea, în 4 din cele 5 meciuri pierdute, tricolorii nu au reușit să înscrie niciun gol. Nu în ultimul rând, în 2022, România a marcat 14 goluri și a primit 12 (până la meciul cu Republica Moldova, ultimul din 2022, golaverajul era de 9-12).
”SIMT O ALTĂ STARE DE SPIRIT, O ALTĂ ÎNCREDERE, SIMT CĂ GRUPUL ÎNCEPE SĂ SE ADUNE”
”Primesc foarte multe semne pozitive. Deja băieții încep să-și însușească lucruri. Ok, au fost mulți (jucători – n. red.) noi acum, dar cei mai vechi (componenți ai naționalei – n. red.) i-au primit așa cum trebuie. Am lucrat împreună la asta. Încercăm să-i integrăm. Simt o altă stare de spirit, simt altă încredere, simt că încep să-și însușească din mesajele noastre, pe care noi le dăm, că sunt lucruri tehnico-tactice din teren, că sunt în afara terenului. Simt că grupul începe să se adune. Văd o capacitate mai mare de asimilare și văd lucruri pe care încercăm să le punem la punct în timpul foarte scurt, că încep să apară în joc. Aceste lucruri, dumneavoastră nu le vedeți și este normal, dar eu le văd, și încrederea mea crește. Am venit cu încredere atunci când am fost apelat (de Federație, ca să preia postul de selecționer – n. red.), am venit cu toată puterea, cu toată forța și garantez că voi da totul pentru echipa națională. Am speranța argumentată că vom fi la Campionatul European (din 2024 – n. red.)”, a declarat Edward Iordănescu în conferința de presă de la finalul amicalului cu Republica Moldova, câștigat cu 5-0 la Chișinău.
Succesorul lui Mirel Rădoi a făcut aprecieri la adresa a trei dintre cei nouă jucători pe care i-a folosit în premieră în ultima acțiune a naționalei din 2022. Este vorba de Raul Opruț (Hermannstadt), Daniel Paraschiv (Hermannstadt) și Alexandru Pantea (FCSB). Ultimul a fost împrumutat în sezonul trecut la echipa sibiană, care evolua pe atunci în liga a doua, însă apoi a reușit să promoveze în primul eșalon. Dându-i exemplu pe cei trei jucători, Iordănescu a vrut să sublinieze că fotbalul românesc are de unde să scoată tineri care să performeze ulterior la echipele de club și apoi la echipa națională.
”FOTBALUL ROMÂNESC ARE POTENȚIAL”
”Sigur, mi-ar plăcea foarte tare să-i am (pe jucătorii naționalei – n. red.) zi de zi, să lucrez cu ei. Nu e ușor pentru o echipă adunată așa, peste noapte, și de ce spun asta, pentru că sunt foarte mulți care nu au mai fost împreună în același angrenaj. Cum am spus, nouă debutanți, foarte mult, media de vârstă (a jucătorilor a fost – n. red.) de 23 de ani. Probabil, este cea mai tânără garnitură de start din istoria României. Mai mult decât atât, să nu uităm că jucători ca Pantea, Opruț și Paraschiv, acum mai puțin de șase luni, erau în ligile inferioare (și în prezent joacă pe prima scenă și sunt tineri de perspectivă pentru echipa națională – n. red.). Erau în liga a doua. Sunt lucruri importante. Fotbalul românesc are potențial. Noi nu am făcut decât să-l arătăm din nou în această seară. Și, dacă la jocul cu Slovenia cred că meritam, după aspectul jocului, în mod special în repriza a doua și ocaziile ratate, să scoatem măcar un egal de moral, iată că acum echipa a răspuns bine și am uniformizat reprizele și am avut continuitate în exprimare”, a mai spus antrenorul primei reprezentative.
PARASCHIV A DEBUTAT, A MARCAT ȘI ÎȘI DOREȘTE SĂ MAI FIE CONVOCAT
Daniel Paraschiv, al doilea golgheter al Ligii 1, cu 8 reușite în tricoul lui Hermannstadt, a rămas cu o impresie plăcută după întâlnirea cu selecționata țării natale a părinților și a fratelui său.
”Cred că este debutul perfect, să marchez după două atingeri (a mingii – n. red.), una în care am scos penalty-ul și una în care am trimis mingea în plasă. (Meciul a fost – n. red.) cu atât mai special, cu cât am debutat împotriva Moldovei, poate puțină lume știe, însă părinții și fratele meu sunt născuți aici (în timp ce jucătorul legitimat la Hermannstadt s-a născut la Brașov – n. red.). Una peste alta, mă bucur că a ieșit bine pentru echipă și încheiem anul cu o victorie. Eu, dacă voi fi chemat (în 2023, când se joacă meciurile de calificare pentru Euro 2024 – n. red.), voi da totul pentru România și sper să fie cazul (adică să mai fie convocat la națională – n. red.)”, a declarat atacantul în dialogul avut cu jurnaliștii la zona mixtă a stadionului Zimbru, din Chișinău.
MESAJ EMOȚIONANT DIN TRIBUNE
Amicalul dintre România și Republica Moldova a avut și o latură emoțională pentru suporterii care au fost prezenți pe stadionul din Chișinău. Un banner cu mesajul ”Nu contează cine bate în această seară. Indiferent de scor, câștigă aceeași țară” amintește că cele două țări formau cândva un singur stat.
CITEȘTE ȘI – De când nu a mai câștigat România cu 5-0
NOTELE primite de tricolori după amicalul câștigat la cinci goluri diferență cu Republica Moldova
Mărturisirile celui care i-a fost mentor în carieră lui Dani Paraschiv
Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.