Concertul greșelilor gramaticale: Când artiștii sunt în afara ritmului limbii române

Îmi atrag atenția tot felul de mesaje postate de diferiți artiști și mă mir cum îi bate gramatica limbii române. Aceștia sunt uneori considerați mari, unii chiar foarte mari, și totuși scriu cu greșeli, încercând să-și promoveze aparițiile televizate. Pe lângă faptul că unele mesaje sunt penibile, conțin și greșeli gramaticale evidente. Se pare că lumea artiștilor se aseamănă cu cea a fotbaliștilor în această privință. Unii dintre ei apelează la serviciile altora pentru a le face postǎrile și bine fac.

Nu intenționez să jignesc pe nimeni, însă doresc să-i fac pe acești artiști să-și deschidă ochii înainte de a posta. Este evident că în era digitală, în care comunicarea se desfășoară preponderent prin intermediul rețelelor sociale, corectitudinea gramaticală și ortografică reprezintă aspecte esențiale pentru transmiterea unui mesaj coerent și profesionist.

Chiar dacă unii dintre acești artiști ( manelişti români, popularişti, etc.) sunt considerați mari sau chiar foarte mari în domeniul lor, greșelile evidente de gramatică și ortografie din postările pe care le fac ne aratǎ cum au trecut prin şcoalǎ. Era o vorbă: “Ca vodă prin Lobodă”. Dar unii dintre ei au făcut dreptul și acolo au avut de studiat la greu gramatica, în timp ce alții au urmat facultăți doar pentru a obține o diplomă. Mai mult decât atât, folosirea necorespunzătoare a limbii române poate transmite un mesaj de neglijență sau lipsă de respect față de propria limbă și cultură.