SPECIAL | Momente glorioase trăite de Dan Petrescu alături de regretatul Gianluca Vialli. Tehnicianul lui CFR Cluj presimțea că se apropie ziua despărțirii de fostul său coechipier și antrenor

Gianluca Vialli a decedat astăzi, la vârsta de 58 de ani. Fostul coleg și antrenor al lui Dan Petrescu de la Chelsea suferea de cancer de peste patru ani. Moartea sa vine la câteva zile distanță după cea a brazilianului Pele, care s-a confruntat cu aceeași afecțiune, însă la o vârstă înaintată, 82 de ani. Tot din cauza cancerului, o altă legendă a fotbalului, și anume Sinișa Mihajlovic, s-a stins pe 16 decembrie 2022, la 53 de ani.

Mihajlovic i-a fost adversar lui Petrescu în Serie A, în timp ce Vialli i-a devenit coechipier și mai apoi antrenor fostului internațional român la Chelsea. Cea mai glorioasă perioadă rămâne, de departe, participarea în Cupa Cupelor, ediția 1997-1998, o participare încheiată de londonezi în calitate de câștigători ai competiției.

Chelsea le-a eliminat pe Slovan Bratislava (Slovacia) în prima rundă, Tromso (Norvegia) în a doua rundă, Real Betis (Spania) în sferturi, Vicenza (Italia) în semifinale, iar în finală a învins-o pe VFB Stuttgart (Germania).

Englezii au început campania spre al doilea triumf în Cupa Cupelor (după cel din 1971) sub comanda lui Ruud Gullit (câștigător a două ediții de Cupa Campionilor Europeni în tricoul lui AC Milan), care se afla pe banca tehnică din 1996. În luna februarie a anului 1998, olandezul a fost înlocuit de conducerea clubului cu Vialli, care a îndeplinit (până în 1999) atât rolul de jucător, cât și pe cel de antrenor. În aceeași postură s-a aflat și Gullit, care, cu excepția anului 1995 (când a venit la Chelsea), și-a asumat ambele responsabilități.

În continuare, vom enumera câteva recorduri realizate de Chelsea în penultima ediție a Cupei Cupelor (după anul 1999, competiția s-a desființat). Din statisticile următoare vom înțelege cum a reușit Petrescu să deprindă o serie de calități necesare unui antrenor presat an de an să câștige trofee pe plan intern și să facă performanță în cupele europene. Spre exemplu, capacitatea de a conduce echipa spre victorie în Europa după ce adversarul a condus cu 1-0 ori după ce adversarul s-a impus în prima manșă. De asemenea, construirea unei apărări foarte solide, cum se va vedea în finala competiției, și marcarea unui gol care să facă diferența.

14 CURIOZITĂȚI DESPRE SEZONUL ÎN CARE VIALLI ȘI PETRESCU AU CUCERIT CUPA CUPELOR CU CHELSEA. UN SEZON DIN CARE NE AMINTIM DE MULȚI FOTBALIȘTI ȘI ANTRENORI LEGENDARI

● În ediția 1997-1998 a Cupei Cupelor, Chelsea a câștigat șapte partide și a pierdut două. Cele mai multe victorii au venit pe propriul teren, patru, adică în toate meciurile de acasă.

● Chelsea a marcat 22 de goluri și a primit 8. Cele mai mult goluri le-a înscris pe propriul teren, 15, iar cele mai multe le-a primit în deplasare, 5.

● Chelsea a avut trei meciuri fără gol primit și unul singur în care nu a marcat. Patru din cele șapte victorii le-a obținut la două goluri diferență, două la un gol diferență și unul la șase goluri diferență (7-1 cu Tromso). Însă, cea mai clară victorie a sezonului în Cupa Cupelor a bifat-o Roda (Olanda), 10-0 cu Hapoel Beer Sheva (Israel). La vremea respectivă, unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istoria Israelului, Yossi Benayoun, juca la Beer Sheva. Mai târziu, Benayoun a evoluat la Liverpool, iar mai târziu chiar la Chelsea (cu care a cucerit Europa League în 2013, sub comanda lui Rafael Benitez, tehnician cu care a lucrat și pe Anfield Road).

● În două din cele patru jocuri în care a fost condusă, Chelsea a reușit să iasă învingătoare (în ambele situații, scorul final a fost 3-1 pentru londonezi).

● Vialli a fost golgheterul lui Chelsea în sezonul 1997-1998 al Cupei Cupelor, cu 6 reușite (goluri adunate în trei meciuri consecutive, în primul a marcat o dată, în al doilea a dat două, în al treilea a realizat un hat-trick). Italianul a marcat toate golurile înainte de a prelua și funcția de antrenor. De asemenea, a evoluat în opt din cele nouă meciuri jucate de Chelsea în drumul spre trofeu (singurul joc în care nu a evoluat a fost cu Betis, din prima manșă a sferturilor de finală). În șapte din cele opt apariții, Vialli a fost integralist.

● Două dintre golurile lui Vialli au venit într-un moment foarte greu pentru Chelsea. În prima manșă cu Tromso, din runda a doua a Cupei Cupelor, norvegienii conduceau cu 2-0 pe tabelă în minutul 85. Dar, Vialli a redus din diferență, iar un minut mai târziu au punctat pentru 3-1. S-a terminat 3-2, după ce Vialli a înscris încă o dată. În returul câștigat de Chelsea cu 7-1, Dan Petrescu a fost cel care a deschis scorul, în minutul 12. Bursucul a mai înscris în minutul 82 (au fost singurele sale goluri din acel sezon al Cupei Cupelor). Tot în returul cu Tromso, Vialli a marcat de trei ori (singurul fotbalist al lui Chelsea care a reușit un hat-trick în stagiunea 1997-1998 a competiției).

● În clasamentul general al marcatorilor, Vialli a ocupat locul 3. Lider a fost Pasquale Luiso, tot un italian, cu 8 goluri înscrise pentru Vicenza.

● A fost al doilea sezon din cariera lui Vialli cu 6 goluri în cupele europene (a mai reușit acest lucru în ediția 1991-1992 a Cupei Campionilor Europeni, unde a jucat finala cu Sampdoria, pierdută în fața Barcelonei, antrenată atunci de Johan Cruyff, cu 1-0). Cele mai multe goluri în Europa le-a dat în stagiunea 1989-1990, 7, în Cupa Cupelor, pe care Sampdoria a câștigat-o în urma unei finale cu Anderlecht. Vialli a dat două goluri, singurele din acea partidă.

● Pentru Petrescu a fost sezonul cu cele mai multe goluri date la Chelsea în toate competițiile, 8, dintre care 2 în Cupa Cupelor și 5 în Premier League. De asemenea, a fost al treilea sezon pentru Petrescu la Chelsea în ceea ce privește numărul de meciuri jucate, 43. În următoarele două, ultimele la gruparea londoneză, a strâns 45 de apariții, respectiv 47.

● Petrescu a jucat în șapte din cele nouă meciuri care i-au adus lui Chelsea a doua Cupă a Cupelor. În trei meciuri, actualul antrenor de la CFR Cluj a fost integralist (prima manșă cu Slovan Bratislava, în returul cu Tromso și în prima confruntare cu Betis). Singurele partide fără Petrescu în teren au fost cu Tromso (primul meci) și Vicenza (al doilea meci). În finala cu Stuttgart, unde antrenor era Joachim Low (nimeni altul decât selecționerul Germaniei în perioada 2006-2021, alături de care nemții au câștigat medalia de bronz la Cupa Mondială din 2010, au câștigat Cupa Mondială din 2014 și au jucat o finală de Campionat European în 2008), fostul fundaș al Generației de Aur a primit cartonașul roșu după ce l-a faultat pe apărătorul elvețian, de origine turcă, Murat Yakin (care, din 2021, este selecționerul Elveției).

● În primele patru meciuri din campania pentru al doilea trofeu în Cupa Cupelor, Chelsea a fost antrenată de Gullit, iar în următoarele cinci, de atacantul italian Vialli. Ambii au avut câte o înfrângere din această postură, iar celelalte meciuri le-au câștigat.

● O altă curiozitate ce merită amintită este că Betis, la vremea respectivă, îl avea antrenor pe Luis Aragones, tehnician sub comanda căruia Spania a cucerit Campionatul European din 2008 (după o finală împotriva Germaniei lui Low, de care am amintit mai sus, scor 1-0). Din păcate, Aragones a decedat și el, în 2014, din cauza leucemiei.

● Roberto Di Matteo (al treilea marcator al lui Chelsea în Cupa Cupelor, ediția 1997-1998, cu 3 reușite) va reuși, în calitate de antrenor, să o conducă pe Chelsea spre primul triumf în Liga Campionilor, asta în primăvara anului 2012 (după o finală câștigată la penalty-uri în fața lui Bayern Munchen, tocmai pe Allianz Arena, deci acasă la bavarezi, dar și după eliminarea Barcelonei în semifinale, cu scorul general de 3-2, Barcelona fiind câștigătoarea Ligii în anul 2011).

● În 1998, Chelsea a mai cucerit Cupa Ligii Angliei și Supercupa Europei (după 1-0 cu Real Madrid, gol Poyet în min. 83).

TOATE MECIURILE JUCATE DE CHELSEA ÎN DRUMUL SPRE CUCERIREA CUPEI CUPELOR

● 18 septembrie 1997, antrenor Ruud Gullit: Chelsea – Slovan Bratislava 2-0 (Di Matteo min. 6, Granville min. 80)

● 2 octombrie 1997, antrenor Ruud Gullit: Slovan Bratislava – Chelsea 0-2 (Vialli min. 28, Di Matteo min. 60)

● 23 octombrie 1997, antrenor Ruud Gullit: Tromso – Chelsea 3-2 (Nilsen min. 6, Fermann min. 19, Arst min. 86 / Vialli min. 85 și 90)

● 6 noiembrie 1997, antrenor Ruud Gullit: Chelsea – Tromso 7-1 (Petrescu min. 12 și 85, Vialli min. 24, 60 și 75, Zola min. 43, Leboeuf min. 54 pen. / Johansen min. 39)

● 5 martie 1998, antrenor Gianluca Vialli: Real Betis – Chelsea 1-2 (Alfonso min. 46 / Fio min. 7 și 12)

● 19 martie 1998, antrenor Gianluca Vialli: Chelsea – Real Betis 3-1 (Sinclair min. 30, Di Matteo min. 50, Zola min. 90 / Finidi min. 20)

● 2 aprilie 1998, antrenor Gianluca Vialli: Vicenza – Chelsea 1-0 (Zauli min. 16)

● 16 aprilie 1998, antrenor Gianluca Vialli: Chelsea – Vicenza 3-1 (Poyet min. 34, Zola min. 50, Hughes min. 76 / Luiso min. 32)

● 13 mai 1998, antrenor Gianluca Vialli: Chelsea – VFB Stuttgart 1-0 (Zola min. 71)

Echipele aliniate de Vialli și Low în finala Cupei Cupelor din 1998, care s-a desfășurat la Stockholm (capitala Suediei) / Foto: Wikipedia.com

VEZI ȘI REZUMATUL VIDEO AL FINALEI

PETRESCU A PRESIMȚIT CĂ ZIUA ÎN CARE SE VA DESPĂRȚI DEFINITIV DE VIALLI SE APROPIE

Pe 20 decembrie 2022, după meciul CFR Cluj – Hermannstadt 0-1, Dan Petrescu a vorbit despre moartea lui Sinișa Mihajlovic, dar și despre starea gravă în care se afla Gianluca Vialli. Petrescu presimțea că legendarul jucător care a cucerit, alături de Roberto Mancini, singurul titlu în Serie A din istoria Sampdoriei (în 1991, când Vialli ieșea golgheter, cu 19 goluri, iar Mancini termina pe 11, cu 12 goluri) nu mai are multe zile de trăit.

“Când eram la Kayserispor, am vorbit cu el [se referă la Mihajlovic]. Am luat un jucător de la Bologna [ultima echipă antrenată de Mihajlovic] și nu e mult de când am fost eu la Kayseri. Un an și ceva. Dar, îl știam ca și jucător, ca și antrenor. Toată lumea mi-a vorbit numai la superlativ despre el. Sincer, eu am plâns când am auzit că a murit. În același timp, Vialli, care a fost colegul, antrenorul și prietenul meu [de la Chelsea], nu e într-o stare bună. Nici el nu știu dacă are șanse [de supraviețuire, tot din cauza luptei cu o formă de cancer]. L-am văzut pe Mancini cum a cărat sicriul lui Mihajlovic, îl căra cu Stankovic, și m-au făcut să plâng. Pentru că știu ce om era Mihajlovic. Acum, Doamne-Ferește, sper să nu [urmeze] și Vialli, să nu mai fie printre noi. Am înțeles că e în stare foarte gravă. Mama lui, la 84 de ani, a zburat din Italia tocmai la Londra [unde este internat Vialli] ca să-l vadă [poate pentru ultima dată], că e ceva grav. Și, acestea sunt lucruri mai importante decât fotbalul [pentru că pierderea unei vieți chiar este o tragedie, în timp ce un rezultat dintr-o competiție sportivă e ceva ce poate fi depășit destul de ușor]. Sunt oameni care, ca și mine, au dat totul fotbalului. [La fel] și Mihajlovic, viața lui era fotbalul”, spunea Petrescu în conferința de presă de la finalul partidei cu echipa sibiană.

MESAJE DE ADIO DE LA CLUBURILE UNDE A JUCAT

În ziua în care Vialli (care a mai câștigat Liga Campionilor cu Juventus, în 1996, iar în 2021 era asistentul selecționerului Mancini în drumul spre câștigarea Campionatului European de către Italia) a părăsit această lume, cluburile unde a evoluat în cariera sa au publicat mesaje de adio pe Instagram. În încheierea materialului de față, vă vom lăsa o galerie foto cu mesajele respective.

Dacă v-a plăcut materialul, nu ezitați să vă abonați la pagina de facebook Cluj Live și la canalul de youtube Cluj Live pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Articolul precedentDe luni, 9 ianuarie, încep școlile. Compania de Transport Public Cluj MODIFICĂ programul mijloacelor de transport în comun
Articolul următorANALIZĂ | Mutările realizate pe piața transferurilor de adversarele lui CFR Cluj din Liga 1. Printre noii veniți se află un jucător care a evoluat tocmai în Vietnam. Un alt fotbalist a depășit 100 de apariții la formația sa din Serbia + Clubul care va testa cinci jucători de la academie și gruparea care s-a despărțit de un fundaș cu care a luat Cupa și Supercupa României
Popa Robert
Experiență profesională:Editorialist, reporter, producător și realizator de emisiuni la Cluj Live, 24 octombrie 2022 - prezentRedactor la Povești din Sport, 12 februarie 2018 - prezentReporter la Prima Sport (în trecut Look Sport, respectiv Look TV), 23 ianuarie 2018 - 12 septembrie 2022Corespondent al redacției de sport Prima TV București, 1 martie 2021 - 12 septembrie 2022Producător al emisiunii Look Sport Special, 1 februarie 2021 - 12 septembrie 2022Producător al emisiunii Rezumatele etapei Ligii 1, 1 decembrie 2020 - 12 septembrie 2022Reporter la Ziua de Cluj, 6 iulie 2016 - 8 ianuarie 2018Realizator al emisiunii sportive ZIUAlive, 19 februarie 2017 - 29 mai 2017Invitat al emisiunii ”1 la 1”, de la Realitatea FM Cluj, 17 iulie 2017 - 8 ianuarie 2018Redactor la CityNews Cluj, 8 aprilie 2019 - 6 august 2019Redactor la Elita României, 18 martie 2019 - 10 februarie 2020Redactor colaborator la Gazeta Sporturilor, 8 ianuarie 2018 - 31 ianuarie 2018; februarie 2019Alte publicații unde am scris: La Masa Verde (2014 - 2016), Cunoașterea e putere (2015 - 2016), Casiansoneriu.ro (2018 - 2020), Fotbal pe Afiș (2021 - 2022), Presa Locală (2016)Stagii de practică: Radio RenaștereaStudii:Absolvent al Liceului Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secția Științe Sociale, în anul 2013În 2019 mi-am susținut lucrarea de licență în jurnalism ”Activitatea lui Miodrag Belodedici, reflectată în presă” la Facutatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul UBB ClujCărți publicate:Belodedici: Românul care a triumfat de două ori în Cupa Campionilor Europeni (Editura Accent, Cluj-Napoca, 2020)Inima-i diamantul timpului: Versuri de reflecție, cu o temă aparent simplă, dar esențială, aceea de valorizare a timpului (Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2023)Personalități intervievate:Fotbal: Ioan Ovidiu Sabău, Miodrag Belodedici, Mircea Dridea, Emeric Dembrovschi, Emeric Ienei, Ioan Onacă, Dan Petrescu, Cristian Pustai, Dani Coman, Ionuț Popa, Costel Enache, Gabriel Paraschiv, Gabriel Giurgiu, Billel Omrani, Ciprian Deac, Antonio Semedo, Cosmin Tilincă, Lucian Goian, Maximilian Nicu, Dan Nistor, Remus Câmpeanu, Erik Lincar, Rică Răducanu, Arman Karamyan, Artyom KaramyanBox: Francisc Vaștag, Ilie Captari, Victor Lupo, Mihai Leu, Valentin SilaghiFormula 2: Mihai MarinescuHandbal: Flaviu Sâsâeac, Radu Lazăr, Horațiu Gal, Alin Bondar, Liviu HossuSkandenberg: Gabriel Popescu, Florian LazărTenis: Horia TecăuBaschet: Mircea Cristescu, Mihai Silvășan, Kyndall Dykes, Vlad Moldoveanu, Ousmane Barro, Rolland Torok, Tudor Jucan, Nandor Kuti, Branko CuicKickbox: Mircea Mitroescu, Ciprian SoraJudo: Florin BerceanMuzică: David DeajFizică: Claudiu TănăseliaCiclism: Ștefan ArseneJurnalism: Cornel Pumnea, Mihai Mironică, Ovidiu Ioanițoaia, Răzvan TomaIstorie: Cornel JurjuAlte informații:Premiu pentru participarea la concursul județean de poezie ”Versuri pentru suflet”, organizat de Biblioteca Județeană Cluj, în anii 2021 și 2022. Locul 2 pe județul Cluj la același concurs, în 2023Am participat la cursurile de acordare a primului ajutor, organizate de SMURD, în Cluj-Napoca, pe 14 ianuarie și 9 septembrie 2023Colaborator al Anuarului presei clujene în anii 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 și 2022Site personal: www.robertpopanews.wordpress.comAdresă de e-mail: robertpopa1994@gmail.com